Orlovi krstaši dobili nova gnezda - svako veliko drvo retko i ugroženo kao i orlovi


Te ptice prave masivna gnezda čiji prečnik često prelazi 1,5 m

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je proteklog vikenda u severnom Banatu započelo postavljanje veštačkih gnezda za orlove krstaše, ptice koja je u našoj zemlji pred izumiranjem, jer je ostao samo jedan par.

Kako navode, u petak i subotu, 21. i 22. februara, u okolini Novog Kneževca na četiri lokacije na visoka stabla topole i hrasta postavljene su metalne platforme, a predstavnica Društva Mirjana Rankov kaže da je bio ogroman problem zaštitarima da pronađu takva stabla, jer su uglavnom sva posečena.

„Severni Banat poslednjih 20 godina toliko je obešumljen da je sada svako veliko drvo podjednako retko i ugroženo kao i orlovi“, ukazala je Rankov. Orlovima su nova gnezda ponuđena u blizini Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“ koji nastanjuje jedini gnezdeći par orlova krstaša u Srbiji, Bora i Eržika.

Te ptice prave masivna gnezda čiji prečnik često prelazi 1,5 m, pa im je za smeštaj potrebno staro, veliko i bezbedno stablo, kakvih je u prirodi sve manje.

Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić kaže da je postavljanje platformi za gnežđenje krstaša jedna je od urgentnih mera koje Društvo sprovodi kako bi se omogućili uslovi za oporavak i povećavanje populacije.

„Program čuvanja gnezda Bore i Eržike koji smo sproveli u prethodne tri godine dao je izvanredne rezultate. U tom periodu iz gnezda je izletelo pet mladunaca. Nastavljamo da čuvamo poznato gnezdo, ali i da radimo na poboljšanju stanišnih uslova za mlade orlove koji se povremeno sreću u severnom Banatu. Želja nam je da mlade ptice sačuvamo i zadržimo u Srbiji“, rekao je Ružić.

Program očuvanja orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba, prepoznat je kao uspešan i podržan je od strane Evropske Unije kroz projekat „PannonEagle“, kroz kampanju „Lavovski za orlove“ kompanije Carlsberg i projekat „Očuvanje poslednjih krstaša u Srbiji“ koga finansira BirdLife International.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna