Odbranimo šume Fruške gore: Traže zabranu seče i stručni menadžment


Otvoreno pismo ministru zaštite životne sredine

Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" poslao je otvoreno pismo ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu u kom skreće pažnju na enormne planske seče šuma, loš model upravljanja i nesavestan rad upravljača.

Kako se navodi u pismu, ministru se obraćaju "u nadi da će imati razumevanja za probleme u kojima je najstariji nacionalni park u državi, a zajedno sa njim i građani", kao i da će inicirati donošenje bitnih odluka od strane Vlade za konkretno rešavanje istih.

U pismu, pre svega, skreću pažnju na, kako ih opisuju, enormne planske seče šuma u zaštićenom području prirode koje su u poslednjih deset godina "poprimile eskalirajuće razmere".

"Izvršavanjem takvih godišnjih planova seče Nacionalni park Fruška gora je doveden u situaciju da kontinuirano ostaje bez svojih šuma hrasta, bukve i lipe. Znate i sami da Vojvodina ima samo 6,5 odsto šuma i to zajedno sa Fruškom gorom, a da je zacrtana pokrajinska strategija o povećanju pošumljenosti na 14 odsto samo mrtvo slovo na papiru već godinama unazad, pa same planske seče čine situaciju još dramatičnijom", piše u pismu upućenom resornom ministru, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

NS želi da postane "zelena prestonica Evrope"