Novo povezivanje NN i Veternika na leto: U toku izgradnja pešačkih staza i parkinga, kružni tok - okretnica


Kružni tok će se koristi i kao okretnica za autobuse

Povezivanje Novog naselja i Veternika, odnosno Bulevara Jovana Dučića s Ulicom Dragoslava Srejovića, trebalo bi da bude završeno na leto, budući da je rok za završetak 300 kalendarskih dana.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije navode da radovi teku u skladu s predviđenom dinamikom, te da su urađeni tamponski slojevi na kolovozu, podzemna infrastruktura i deo kružne raskrsnice, a u toku je izgradnja pešačkih staza i parkinga.

U svet sa 6 aerodroma: U planu Novi Sad, Užice i Srebrno jezero - Čenej se pripaja Aerodromima Srbije


Za tehničku dokumentaciju Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije izdvojila je 2,85 miliona dinara, dok izgradnju saobraćajnih površina s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem, koja košta 253,6 miliona dinara s PDV-om, zajednički finansiraju Grad Novi Sad i AP Vojvodina, prenosi Dnevnik.

Iz Gradske uprave napominju da je izvođač, „Karin komerc MD”, uveden u posao 18. septembra, a na tabli s obaveštenjem o radovima stoji da je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove dozvolu izdala 29. januara prošle godine. Osim „Karin komerca”, u izgradnji učestvuju i firme „Put invest”, „Tim kop” i Geodetski biro „Geometar”.

Produžavanjem Bulevara Jovana Dučića oko 330 metara ka Ulici Dragoslava Srejovića, Novi Sad će se, osim preko Ulice Mileve Marić i Futoškog puta, na još jednom mestu povezati s Veternikom.

Buduća saobraćajnica imaće po dve kolovozne trake u oba smera i razdelno ostrvo širine 1,5 metar.

Predviđeni su obostrani parkinzi, trotoari i biciklističke staze, a raskrsnica Bulevara Jovana Dučića i ulica Dragoslava Srejovića i Veterničke rampe projektovana je kao kružna. Ukupna dužina saobraćajnice s pristupnim krakovima je oko 450 metara.

Kružni tok će imati dve trake i zamišljeno je da se koristi i kao okretnica za autobuse.

Projektom je predviđeno da južni kraj Somborske rampe, dužine oko 60 metara, ima dva kolovoza s po dve trake i razdelnim ostrvom, istih dimenzija kao na Bulevaru Jovana Dučića. Nakon te deonice, projektovano je sužavanje kolovoza. Krak Ulice Dragoslava Srejovića projektovan je kao dvotračna saobraćajnica promenljive širine, da bi se uklopio u postojeće stanje. Nova saobraćajnica biće osvetljena LED rasvetom na stubovima visine deset metara. Ukupna dužina projektovane vodovodne mreže je oko 292 metra, a predviđeno je da fekalna kanalizacija bude duga oko 280. Dužina novoprojektovane trase je oko 1.760 metara.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije ističu da će se povezivanjem Novog naselja s Veternikom, odnosno izgradnjom nove saobraćajnice, ostvariti kontinuiran tok saobraćaja od Bulevara oslobođenja do Ulice kralja Petra Prvog u Veterniku, što bi, kada je reč o saobraćaju, trebalo da rastereti Novosadski put, koji je, kako navode, veoma frekventan.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, arhiva

U svet sa 6 aerodroma: U planu Novi Sad, Užice i Srebrno jezero - Čenej se pripaja Aerodromima Srbije