Novi Sad, Pančevo, Beograd... da budu pametni gradovi - Mlađe generacije otvorenije i posvećenije miru i razvoju


Najmanje milijardu evra godišnje za region

– Srbija je trenutno top-investiciona destinacija i tako treba da ostane – kazao je za RTS direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti, koji hvali ekonomske rezultate naše zemlje, a najveće prilike za ulaganje vidi u inovativnim tehnologijama.

– Nastavite dobar posao. Srbija je postigla makroekonomsku stabilnost, sredila budžet, sada je potreban veći ekonomski rast. Sve to su razlozi zašto je EBRD prošle godine u Srbiji uložio 500 miliona evra, najviše u regionu. Ukoliko budu nastavljene reforme, ove godine biće još više – 600 miliona evra, što zahteva nastavak reformi.

Takođe, kako je naveo, prilika je za ulaganje grinfild investicija u inovativne tehnologije, odnosno „zelenu” ekonomiju.

– Tu spadaju i takozvani zeleni, pametni gradovi. Neophodne su investicije u Beograd, Novi Sad i Pančevo. To će doprineti velikim promenama u životnim uslovima, ali i životnom stilu građana, da bi sve to učinilo zemlju boljim mestom za život – rekao je Čakrabarti.

Na pitanje da li je stabilnost, odnosno nestabilnost, presudna stvar za region, Čakrabarti je rekao da su u poslednjih 25 godina učinjene vidljive promene i u političkom i ekonomskom smislu.

Čakrabarti smatra da je vreme za još veća ulaganja u Srbiji jer je ekonomija zemlje otvorena.

– Urađen je veliki deo posla oko donošenja potrebnih modernih zakona – ocenio je on.

– Došle su mlađe generacije. Kada to kažem, mislim i na političare. One su otvorenije i posvećenije miru i razvoju. I to je dobra promena – ocenio je on.

Ali, naglasio je, treba videti kako bi te promene uticale na brže približavanje Evropskoj uniji.

– Vidimo proces oko Severne Makedonije i Albanije. Treba eliminisati tenzije i ubrzati dijalog između Beograda i Prištine. Sve to zajedno doprineće pozitivnom razvoju događaja i dati šansu regionu na duge staze – poručio je Čakrabarti.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti napominje da je, s 13 milijardi evra, EBRD najveći pojedinačni investitor u zemljama Zapadnog Balkana. Takođe, poručuje da će ta banka nastaviti da ulaže najmanje milijardu evra godišnje u region, ali uz napomenu da su za to potrebni mir i reforme.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti