Novi Sad na vodi - po ugledu na svetske gradove: Novi deo grada, zgrade, plaža - umesto kasarne i brodogradilišta?


Dva nova stambeno-poslovna bloka

JP Urbanizam je poslao zahtev za mišljenje povodom izrade generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine i izdatih vodnih uslova JVP Vode Vojvodine Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prenosi Dnevnik.

– Predlog novog generalnog urbanističkog plana do 2030. godine Novom Sadu planira novu liniju odbrane od poplava, odnosno da od plavnog zemljišta dobijemo neplavno da bi se mogli realizovati planirani sadržaji na Kameničkoj adi, kao što su hotelsko-turističkim kompleks, mnogo više zelenila, nova plaža, šetališta, biciklistička staza, ali i veslačka po svetskim standardima, te dva nova stambeno-poslovna bloka na prostoru starog brodogradilišta i sadašnje kasarne Rečne flotile - izjavio je za Dnevnik direktor Javnog preduzeća Urbanizam Dušan Miladinović.

– Plan i želja je da Novi Sad zaista kvalitetno izađe na vodu, delom ugledajući se na određene evropske i svetske gradove, kao što je Bratislava, koji maksimalno koriste obalu, i to ne samo kao šetalište već kao prostor koji se aktivno koristi, bilo da je on u kulturnim, sportskim i rekreativnim sadržajima, ali i stambeno-poslovnim – ukazuje Miladinović, prenosi Dnevnik.


Prepiska "Urbanizma" i "Voda Vojvodine" koju je objavio potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković, a koju je, kako tvrdi, dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće, ukazuje na velika neslaganja ova dva preduzeća oko zakonitosti i pitanja odbrane od poplava u vezi sa najavljenim projektom "Novi Sad na vodi", prenosi 021.rs.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a i kako se vidi iz prepiske dva preduzeća, prostor koji obuhvata Šodroš, brodogradilište i Ribarsko ostrvo, a koji Novosađani sada pretežno koriste za odmor, predviđen je za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa. Međutim, "Vode Vojvodine" ne dele entuzijazam gradonačelnika za izgradnju ovako kompleksnih objekata na delovima vodnog zemljišta i u neposrednoj blizini odbrane od poplava, prenosi 021.rs.

izvor: dnevnik.rs, 021.rs, agencije, foto: ilustracija, Ajale, Pixabay

Pokazne karte u Novom Sadu polako odlaze u istoriju - stiže elektronski sistem naplate