Novi Sad dobija fabriku čokolade - počeli radovi: 50.000 tona za tržište regiona, investicija 50 miliona evra


Njihov dolazak značiti i razvoj mlekarske industrije

Na gradilištu buduće fabrike čokolade firme Beri Kalebo ovih dana mogu se videti građevinske mašine, a laičkom oku čini se da pobijaju šipove za buduće postrojenje koje bi trebalo da proradi 2021. godine.

Ukupna vrednost investicije tokom pet godina trebalo bi da iznosi oko 50 miliona evra, da uposli stotinak radnika, dok će iz fabrike vodećeg svetskog proizvođača na tržište regiona biti isporučivano 50.000 tona visokokvalitetnih proizvoda od kakaoa i čokolade.

Nakon višemesečnih pregovora, Novi Sad i Republika sredinom prošle godine ustupili su više od dva hektara zemljišta, dok je preostali deo parcele za fabriku na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu otkupljen od privatnog vlasnika.

Investitor je dao garanciju da neće prodati zemljište do 2028. godine, do koje se obavezao i da ne otpušta radnike, prenosi Dnevnik.

Po najavama zvaničnika Beri Kaleboa u Srbiji, proizvodi iz novosadske fabrike biće namenjeni primarno balkanskim državama i onim nastalim nakon raspada SFRJ, dok bi sekundarno tržište podrazumevalo Italiju, Austriju, Mađarsku, Moldaviju i Ukrajinu.

Ranije je istaknuto i da su položaj Novog Sada u središtu tog regiona, dobra povezanost i kvalifikovani radnici bili i ključni razlozi dolaska Beri Kaleboa.

Predstavnici Beri Kaleboa ranije su naveli da će fabrika uvoziti kakao-liker, kakao-maslac i mleko u prahu, dok bi šećer stizao iz domaćih izvora. Tada su izrazili nadu da će, osim angažovanja lokalnih kompanija, njihov dolazak značiti i razvoj mlekarske industrije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ValeriaLu, Pixabay

Novi NS od Kamenjara do Štranda: Mornarica i Brodogradilište stambeno-poslovni kompleksi, dva podzemna tunela...

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade