Nema zime: Temperature se neće spuštati ispod nule - sneg samo na planinama


Temperature iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine

Najnovija mesečna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuje da se temperature neće više spuštati ispod nule, a snega će biti samo na pojedinim planinama.

"Do kraja februara u Srbiji će temperature biti oko i iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U nižim predelima će biti prolazna naoblačenja, u brdovitim sa mešovitim padavinama, dok će se na planinama snežni prekrivač povećati od 10 do 20 centimetara.

Usled jakog severozapadnog vetra u planinskim predelima doći će do pojave snežnih nanosa u noći između srede i četvrtka", kaže za Tanjug meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, u nedelju i početkom naredne sedmice u Srbiji će biti ponovni rast temperature od 15 do 20 stepeni. Kako kaže, u planinskim predelima će doći do topljenja snežnog prekrivača.

"Naredni izraženiji hladni front se očekuje u četvrtak, 27. februara, pa će u nižim predelima biti kiša, dok će na planinskim padati sneg", dodaje Sovilj.

Prema prognozama RHMZ, očekuje nas samo nekoliko kišnih dana u narednim nedeljama.

"U nedelju i početkom naredne nedelje, poput jučerašnjeg dana, temperature će biti od 15 do 20 stepeni", rekao je Sovilj.

Kako navodi, klimatolozi su u biltenu izneli da će srednja okvirna temperatura u Srbiji tokom marta biti dva stepena veća od višegodišnjeg proseka, tako da će taj mesec biti topao i sušan.

Srednja maksimalna temperatura vazduha za mart će, prema najavama RHMZ, u Srbiji biti u intervalu od 11 do 15 stepeni, a u planinskim predelima od četiri do devet. Srednja minimalna temperatura vazduha kretaće se u intervalu od dva do šest, dok će u planinskim predelima biti od sedam stepeni ispod nule, do jednog stepena.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo