Maskirana povorka u petak šeta Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra...


Muzej Vojvodine organizuje jubilarnu 25. Maškaradu
a maskirani mališani i Novosađani okupiće se u petak u 12 sati na platou ispred Muzeja (Dunavska 35).

Maškarada će nastaviti gradskim ulicama - Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, Modene, Bulevarom Mihajla Pupina, a pobediće najmaštovitije i najkreativnije maske.

Maskirna povorka - maškarada organizuje se s ciljem negovanja nematerijalne kulturne baštine i oživljavanja nekadašnjih običaja. Bele poklade su važni običaji kojima se još u antičkom vremenu obeležavao kraj zime i početak proleća, a koji se, kada je u pitanju hrišćanstvo, vezuju za period posle Božićnih praznika, od Bogojavljenja do početka Velikog uskršnjeg posta.

Pokladne povorke mogu se predstaviti kao maskirani karnevali koji prolaze gradskim ulicama i svojom šetnjom ismevaju realnost i svakodnevicu. Cela nedelja pred veliki uskršnji post naziva se Bela nedelja, i to je nedelja kada je dozvoljeno konzumiranje belog mrsa, jaja, mlečnih proizvoda, sira... Poslednjeg dana pred veliki post organizovale su se maškarade u Vojvodini, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/MuseumofVojvodina

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti