Limanski park će uskoro dobiti novi izgled - 402 vrste drveća, 440 komada ruža...


 3.500 sadnica ukrasnog šiblja

Gradsko zelenilo nastavlja projekat "Očuvanje i unapređenje" zelenila Limanskog parka, koji podrazumeva orezivanje suvih, bolesnih i oštećenih grana, pretežno na topolama, kao i sadnju dekorativnog bilja.

Limanski park uskoro će dobiti sasvim drugačiji izgled.

Naime, stare topole posađene još pre više decenija uskoro će biti zamenjene novim i mladim stablima.

Pored toga, park će ulepšavati novoposađene ruže, kao i novo ukrasno šiblje.

U Limanskom parku do sada je posađeno 402 različite vrste drveća, preko 3.500 sadnica ukrasnog šiblja i 440 komada ruža.

Vrednost projekta iznosi više od 21-og miliona dinara, a finansiran je od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

"To su topole koje su brzorastuće, i neophodne u tom periodu kako bi se brzo formirao taj zeleni pojas, i oplemenila životna sredina.One su o ovom trenutku doživele fiziološku zrelost i mi zbog toga moramo da brinemo o njima, da ih orezujemo, uklanjamo suve grane kako bi im koliko toliko produžili životni vek", rekla je Jelena Budimčić iz JKP Gradsko zelenilo.

Pored radova u parku, stručnjaci Gradskog zelenila trenutno pokušavaju da zaštite i stablo koprivića starog 120 godina koje se nalazi u centru grada. Usled starosti obolelo je od patogene gljivice koja je dovela do njegovog truljenja, a lečenje će trajati, kako se predviđa, naredne tri godine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: 9636137, Pixabay