Liman novi centar obrazovanja i kulturnih dešavanja: Muzičko-baletska škola gotova početkom 2021. (FOTO)


Vizija je da Novi Sad dobije i prvu državnu Baletsku akademiju

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na izgradnji nove zgrade Muzičke i Baletske škole.

Tom prilikom predstavnici rukovodstva tih obrazovnih ustanova izjavili su da su na korak od ispunjenja vekovnog sna, da dobiju svoj prostor, s obzirom na to da je Muzička škola ''Isidor Bajić'' podstanar već 111 godina, a Baletska 72 godine.


- Od poslednjeg obilaska, vide se značajne promene na ovom divnom školskom zdanju sa dve koncertne dvorane.

Zadovolјan sam što smo viziju uspeli da realizujemo, što se radovi privode kraju i sve je više pozitivnih reakcija, čak i onih koji su sumnjali.


Izgradnjom ovog objekta koji će biti opremlјen po najvišim standardima, stvaramo garanciju za dalјi razvoj umetnosti i kulture. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, ovde ćemo videti đake na početku drugog polugodišta sledeće školske godine, to jest u januaru 2021.

Dobićemo novi centar obrazovanja i kulturnih dešavanja u gradu.

Koncertna dvorana imaće 450 mesta, a još jedna manja raspolaže sa 200 mesta.

Biće tri specijalizovane učionice za Baletsku školu, što malo koja škola u Evropi ima. Očekujem da se izvođači drže planiranih rokova i dinamike, ali kada je ovako velika investicija ne može se baš sve predvideti.


Grad Novi Sad je do sada investirao 2 milijarde i 200 miliona dinara, za ovu godinu izdvojili smo još 490 miliona, a rebalansom planiramo da obezbedimo, ako bude političke stabilnosti, još 350 miliona dinara čime bi investicija bila isplaćena. Najvažnije je da smo slušali struku kada je reč o opremlјenosti i funkcionalnosti zgrade i škola je projektovana za narednih 100 godina – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktorice Muzičke škole ''Isidor Bajić'' Radmile Rakin-Martinović, Novi Sad će dobiti jednu od najvećih i najmodernijih škola te vrste u Evropi.

- Ceneći našu tradiciju, izgradnju celog kompleksa u kojem su Muzička i Baletska škola sa koncertnom dvoranom je finansirao Grad.

Živimo u vremenima kada je teško, pa samim tim i hrabro, podržati umetnost. Da bi ste bili mecena, morate dopreti do teško osvojivih vrhova, jer se od ovakvih investicija ne dobijaju poeni – rekla je Radmila Rakin-Martinović napominjući da je škola projektovana za 2.500 učenika, da je plan da svoja vrata otvori i predškolcima, da bude centar za otkrivanje mladih talenata, ali i za usvaršavanje zaposlenih. Da su planovi ovih obrazovnih ustanova veliki, potvrdila je i direktorica Baletske škole Sanja Vučurević koja je istakla da je njihova vizija da Novi Sad dobije i prvu državnu Baletsku akademiju, koja u Srbiji ne postoji, gde bi mladi mogli da se obrazuju posle srednje škole.

Novi Sad dobija fabriku čokolade - počeli radovi: 50.000 tona za tržište regiona, investicija 50 miliona evra