Festival ljubavi i ove godine u Novom Sadu: Ljubavni filmski maraton, Ana Karenjina, šetnja ulicama grada...


Festival ljubavi biće održan od 5. do 23. februara na
Trgu slobode, ali i na još nekoliko mesta u gradu.

Otvaranje festivala će u sredu, 5. februara, od 18 časova obeležiti nastup hora „Čarobne frulice”, nakon čega sledi tradicionalno puštanje balona u obliku srca, a od 19 časova nastup benda „ (Ne)normalni”.

Koncept festivala nije značajno promenjen u odnosu na prethodne godine, te posetioce i ovog puta u centru grada očekuje raznolik program, poput nastupa akustičnih bendova, dečjih vokalnih sastava, umetnika koji izvode klasičnu muziku i plesnih večeri, o čemu je bilo reči na jučerašnjoj konferenciji u Gradskoj kući. Festival organizuju „Kolor pres grupa” i kompanija „Ninamedija”.

– Poslednji vikend festivala, 22. i 23. februara, nazvali smo „Vikend legendarnih novosadskih ugostitelja”, kada će se neki od njih predstaviti i govoriti o svom životu i radu, a o onima koji više nisu s nama govoriće njihovi članovi porodice, dok će posetioci imati priliku da probaju specijalitete legendarnih novosadskih birtija – naglasila je u ime „Kolor pres grupe” Maja Mišković, prenosi Dnevnik.

Kad je reč o aktivnostima van gradskog trga, 8. februara u Novosadskom pozorištu biće izvedena predstava „Ana Karenjina”, za koju će određeni broj ulaznica biti podeljen pratiocima na „Fejsbuku” i „Instagramu”, a detalji nagradne igre biće objavljeni naknadno.

Predstava „Laža i paralaža” biće izvedena 13. februara u Srpskom narodnom pozorištu, za koju će takođe biti deljene ulaznice, a 14. februara će u Muzeju savremene umetnosti biti organizovan „Ljubavni filmski maraton”.

U Galeriji Matice srpske 15. februara će biti održan koncert „Love actually”.

Organizatori festivala značajnu podršku pružaju Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), koje će tokom trajanja manifestacije obeležiti i Svetski dan dece obolele od raka, 15. februar.

– Mnogo je razloga da budemo ponosni na naš grad i pronađemo trenutke i divna dešavanja u kojima možemo da uživamo – potvrdila je predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora. – Ljubav i zdravlje su glavni razlozi da budemo srećni. Dve sedmice trajanja festivala zaista je dovoljno da svi pronađemo nešto za sebe i uživamo u različitim programima. Pod sloganom „Mnogo je važno da zagrliš snažno”, NURDOR će tradicionalno obeležiti 15. februar, a u oko 40 gradova tog dana u podne će biti pušteni baloni podrške. Želimo da senzibilišemo javnost da postoje deca bolesna od raka i, uopšte, ranjive grupe kojima treba pomoć, te da ne treba da zatvaramo oči na tuđu muku. Mnogo je lakše i lepše davati nego pomoć tražiti i zato bi trebalo da pomognemo kad god možemo.

U okviru Festivala ljubavi, 8. februara će biti realizovana i jedna tematska šetnja ulicama grada, tokom koje će učesnici imati priliku da na drugačiji način dožive neke novosadske ljubavi iz prošlosti.

– Kako je živela novosadska mladež, kako su se upoznavali, gde je bio prvi korzo, kako su nekada funkcionisale poslastičarnice, druženja po parkovima s dadiljama... o tome i mnogo čemu drugom će publika moći da čuje i oseti duh tog vremena – objasnila je turistički vodič Biljana Milošević.

– Takođe će biti osvrta na to kako je napredovala tehnologija i kako smo reagovali na pojavu prvih bioskopa, te pozivam sve koji žele, da nam se pridruže u toj nesvakidašnjoj šetnji kroz prošlost.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/festivalljubav