Dokumenta za upis osnovaca nabavljaće škole


Lokalne samouprave evidentiraju decu koja su stasala za polazak u školu

Mada će se i ove godine predškolci u prvi razred osnovne škole upisivati od 1. aprila, pripreme za ovaj veliki posao već su počele.

Do kraja ovog meseca lokalne samouprave evidentiraju decu koja su stasala za polazak u školu. I ove godine biće to mališani koji će 1. septembra imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, to jest oni rođeni od 1. marta 2013. do 1. marta 2014. godine.

Upis deteta u školu obaveza je svakog roditelja ili staratelja, ali za svaki slučaj na to da do 31. maja moraju upisati u školu stasalo dete, podsetiće ih i lokalne samouprave. Ukoliko neko od roditelja ovu obavezu ne ispuni, škole (koje će od lokalnih samouprava dobiti spiskove budućih prvaka) o tome izveštavaju lokalnu samoupravu već posle 15. maja, a zatim nemarnim roditeljima sledi prekršajna prijava, a kazne za nepoštovanje ove roditeljske dužnosti su od 100.000 pa do milion dinara.

Odlaganje polaska deteta u školu moguće je samo uz opravdan razlog, kao što je bolest, što na preporuku detetovog lekara utvrđuje interresorna komisija.

Pored mališana stasalih za prvi razred, u školu se mogu upisati i oni mlađi od šest i po godina, to jest i oni koji će 1. septembra imati samo šest godina, ukoliko to proceni psiholog. Isti je slučaj i kod odlaganja polaska deteta stasalog za polazak u školu. To je moguće samo uz opravdane razloge, kao što je bolest deteta, što na preporuku detetovog lekara, utvrđuje interresorna komisija, uz propisivanje mera do polaska deteta u školu, prenosi Dnevnik.

Ukoliko u mestu ima više osnovnih škola, dete se upisujete u onu kojoj po mestu stanovanja teritorijalno pripada, a samo uz molbu roditelja to može biti i neka druga škola, ali rok za te molbe istekao je na kraju januara.

Iz Vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu najavljena je i još jedna olakšica za roditelje budućih prvaka. Dok prošle godine prvi put roditelji prvaka nisu morali sami da pribavljaju Izvod iz matične knjige rođenih i Potvrdu o prebivalištu, ove godine škole će po službenoj dužnosti pribaviti i preostala dva dokumenta, potvrdu da je dete pohađalo obavezni pripremni predškolski program u trajanju najmanje četiri sata u toku devet meseci i Dokaz o zdravstvenom pregledu deteta.

Kao i ranijih godina, nakon upisa, na koji nije neophodno povesti dete, roditelj će dobiti termin za tesiranje kod pedagoga ili psihologa škole, koji ispituju različite sposobnosti deteta, kako bi utvrdili da li je u potpunosti spremno za pohađanje nastave. Ukoliko se na ispitivanju ustanove teškoće ili izuzetna nadarenost, škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana za to dete, to jest za dodatnom obrazovnom podrškom.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo