Atletika ponovo među decom školskog uzrasta


Kids athletics je višegodišnji projekat Svetske atletske federacije

Projekat "Dečija atletika - primena savremenih programa u radu sa učenicima i atletskim takmičenjima u školi" u sklopu nastave fizičkog vaspitanja, počinje naredne školske godine.

Sa ciljem da atletika kao bazični sport, ponovo zaživi među decom školskog uzrasta, obezbeđene su dodatne obuke za učitelje i nastavnike.

Kako bi se promenila statistika, koja pokazuje da je procenat dece koja se bave sportom u opadanju, od naredne školske godine, na redovnim časovima fizičkog, đaci će vreme posvetiti i atletici, bazičnom sportu kojim se razvijaju motoričke sposobnosti. Škole su prostorno spremne za taj projekat, a u toku su dodatne obuke za učitelje i nastavnike.

"Da ne bude pogrešno shvaćeno, ne radi se ni o kakvom treningu atletike, nego se radi o razvijanju ljubavi prema atletici, kroz različite kretne aktivnosti. Koriste se različite sprave, koje su prilagođene, koje nisu tipične atletske sprave, prilagođene su deci. Razni vorteksi, za bacanja lagane sprave, niske prepone, i rešavaju se zadaci kroz vežbe koordinacije preko tih niskih prepona. U stvari, razvijaju se motoričke sposobnosti, koje su bazične za sve sportove", objašnjava Nedeljko Đorđić, direktor Osnovne škole "Đorđe Natošević", prenosi RTV.

Atletika godinama postoji u programskim sadržajima nastave fizičkog, a kao sport je, pored gimnastike i plivanja, osnova za pravilan fizički razvoj i koordinaciju kod dece. Kako bi se postiglo da svi đaci učestvuju u aktivnostima, neće se organizovati pojedinačna takmičenja.

"Radi se o tome da će biti samo unutarškolska takmičenja, znači i unutar samog odeljenja na času i dva-tri odeljenja istog razreda. Nemamo koncept da pravimo takmičenje do nekog republičkog pobednika jer sva deca treba da budu uključena, da svako dete učestvuje na takmičenju, a ne samo ono koje je najbolje, jer ova deca nikada neće napredovati", veli Jasna Đukić, generalna sekretarka Saveza za školski sport Vojvodine.

Program "Kids athletics" višegodišnji je projekat Svetske atletske federacije, za koji je Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja raspisalo konkurs, a inicijativi su se priključili i Atletski savez Srbije i Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, RUN 4 FFWPU, Pexels