Zona izgradnje: Podbara dobija nove višespratnice - sedmospratnica na uglu Kosovske i Marka Miljanova


Veliki deo ovog naselja "zona izgradnje"

Većina primedbi pristiglih na urbanistički plan Podbare odnosile su se na zahteve za još višom spratnošću, iako su urbanisti već u nacrtu plana predvideli da veći deo ovog dela grada u proseku svuda dobije po bar još jedan sprat.

Komisija za planove je saslušala ukupno 40 primedbi. One koje budu prihvaćene znaće se naknadno jer se odluka donosi na zatvorenom delu sednice, a ukoliko postupe po preporuci JP "Urbanizam", što uglavnom i bude, Podbara će nastaviti da ostaje bez porodičnih kuća i dobija višespratnice koje u proseku imaju četiri sprata, sa potkrovljima.

Podsetimo, Plan detaljne regulacije (PDR) Podbare predviđa veliki deo ovog naselja kao "zonu izgradnje", što znači da će mnogi postojeći objekti biti srušeni. Ovde se radi o prostoru koji je uokviren Temerinskom ulicom, ulicom Venizelosa, potom Filipa Višnjića, Marka Miljanova, Milana Rakića, Marka Nešića, Đorđa Rajkovića i Almaškom ulicom.

Skoro sve primedbe se odnose na zahteve za dodatnim povećanjem etaža, spratova ili gabarita objekata. Za pojedine objekte je traženo da se povećaju u tolikoj meri, da su čak i urbanisti bili protiv toga i Komisiji preporučili da ipak ne odobre još dodatni rast u visinu, pored već predviđenog.

Najviši rast u visinu biće, koliko se moglo čuti na sednici, na uglu Kosovske i Marka Miljanova gde će umesto prizemne kuće nići sedmospratnica, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

Aerodrom u Novom Sadu spreman za međunarodne letove - u planu izgradnja betonske piste od 1.760 metara