Zajedno "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini" - 128 škola i predškolskih ustanova


Nema aktuelnije teme od zaštite životne sredine

Šesnaest institucija, organizacija i preduzeća, pridružili su se projektu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini''.

Oni će uz 128 škola i predškolskih ustanova, raditi na podizanju svesti prema životnoj sredini i energetskoj efikasnosti, ne samo đaka, već celokupnog stanovništva.

Pokret gorana, pet pokrajinskih sekretarijata, društveno-odgovorne firme i javna preduzeća, udruženim snagama će tokom aktuelnog projekta raditi na tome da nam obrazovne ustanove, koje su uključene u akciju, budu što zelenije i čistije.

"Nema aktuelnije teme od zaštite životne sredine, svedoci smo velikih problema i u našoj zemlji vezano za životnu sredinu i naravno sem makro prostora i mikro prostori je bitno da su čisti i zeleni", kaže Mijalj Nјilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanјe, propise, upravu i nacionalne manјine.

"Potpisivanje protokola o saradnji u okviru projekta za čistije i zelenije škole je značajan za partnere ali i za sve nas-za škole koje od toga treba da imaju jasan benefit, ali i za partnere jer se time obavezujemo da ćemo zajedničkim snagama ulagati i doprinositi edukaciji koju ovaj program podrazumeva", navodi Brankica Tabak, iz Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Projektu "Za čistije i zelenije škole'', od ove godine priključila se i Radio-televizija Vojvodine.

"Mi nismo direktno uključeni u ove akcije ali ćemo se svakako truditi da kao javni medijski servis budemo ti koji će prezentoirati celokupnoj javnosti sve što se ovde depšava čak ćemo ići i u smeru da to ne bude puko izveštavanje nego da i mi budemo proaktivni", ističe Jožef Klem zamenik generalnog direktora RTV.

Projekat se ralizuje 11 godina, a u tekućoj školskoj godini u njega je uključeno 128 vaspitno-obrazovnih institucija, koje žele da deca i učenici budu prepoznati kao ključni pokretači promena u oblasti životne sredine i održivog razvoja.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Vladislav Vasnetsov, Pexels