Zabrana rada nedeljom u Srbiji ipak moguća - Formirana radna grupa


Dan namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli, saopšteno je iz ministarstva.

Eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom, navode u ministarstvu.  Ministarstvo trgovine saopštava da će uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena preko kolena.

Kako navode, zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.


Poverenica: Dan namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku Ministarstva trgovine da formira ovu radnu grupu. Janković kaže da je dobro što je reakcija na njenu inicijativu bila izuzetno brza, podsećajući da je inicijativu za dopunu Zakona o trgovini uputila sredinom decembra prošle godine.

U inicijativi se pored ostalog navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom.

"Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza", navodi Janković.

Dodaje da je uvođenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života. Podseća i da je u sektoru trgovine zaposleno je 200.000 radnika, od čega je više od 70 odsto žene.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...