U Srbiji kreće zabrana upotrebe plastičnih kesa - Zabrana u Novom Sadu od 2021.


Prodavnice u Beogradu i zvanično moraju da izbace iz
upotrebe plastične kese.

Odluku je donela Skupština Beograda još u septembru 2018, a ona počinje da važi od 1. januara 2020.

Umesto plastičnih kesa koriste se cegeri, papirne ili biorazgradive kese koje trgovci na raspolaganje mogu da stave potrošačima uz naknadu ili besplatno.

Trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, u cilju sprečavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada i usled njegove štetnosti po životnu sredinu.

Upotreba plastičnih kesa biće dozvoljena jedino ako se koriste u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.

Za one koji krše donetu odluku predviđene su novčane kazne od 150.000 dinara kada prekršaj napravi pravnolice, a 25.000 dinara za odgovorno lice pravnog lica. Preduzetnik će biti kažnjen sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

Skupština Novog Sada je u oktobru 2019. donela odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine. U odluci se kaže da se "zabranjuje korišćenje plastičnih kesa za isporuke robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada, osim biorazgradivih plastičnih kesa u skladu sa pravilnikom".

Zabrana će se odnositi na sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i pijačna mesta na području Novog Sada. Od zabrane su izuzeta ambalažna pakovanja proizvoda.

Sremski Karlovci će poput Novog Sada, zabraniti plastične kese od 2021. godine.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Stijn Dijkstra, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...