U Radničkoj novi kompleks zgrada, hotel, nova policijska stanica, zelenilo - na mestu crpne stanice


Ovaj prostor 1883. godine formiran kao pružni prelaz uz prvu
železničku prugu Budimpešta - Zemun

Gradska uprava Novog Sada stavila je na javni uvid urbanistički plan koji obuhvata deo Radničke ulice koji će biti namenjen za gradnju kompleksa zgrada i policijske stanice.

Plan obuhvata prostor između Radničke, Keja žrtava racije i parkovske površine ka Bulevaru cara Lazara površine od 1,78 hektara.

Radi se o Radničkoj 30, 30a i 32 gde se nalaze uglavnom napušteni industrijski objekti i crpna stanica.

Urbanisti u planu poslatom na javni uvid podsećaju da je ovaj prostor 1883. godine formiran kao pružni prelaz uz prvu železničku prugu Budimpešta - Zemun i nekadašnji železnički most Franca Jozefa, da se tu vremenom stvorila industrijska zona.

Do šezdesetih godina prošlog veka tu se nalazilo nekoliko firmi koje su se iselile, a objekti su ostali.

Tokom proteklih decenija, tu se smestila i policijska stanica, dva objekta su uklonjena, dok ostaci zgrade "Albusa" u Radničkoj 32 treba da se sruše, za šta je Uprava za građevinsko zemljište pokrenula postupak i tender je u toku.

Novi Stari grad: Novi poslovni kompleks - umesto Albusa u Radničkoj


Plan je da prvi deo ovog prostora, koji obuhvata Glavnu crpnu stanicu sa okolinom, bude kompleks poslovnih zgrada, da na drugom delu bude policijska stanica, a na trećem takođe poslovni kompleks.

Ostatak prostora su saobraćajne površine, drvored koprivića u Radničkoj ulici koji se čuva i travnate površine. Prema proračunu datom u urbanističkom planu, poslovne zgrade imale bi površinu od skoro 36.000 kvadrata. Policijska stanica trebalo bi da ima oko četiri i po hiljade kvadrata i visinu do tri sprata sa ravnim krovom namenjenim za krovni vrt ili sportske sadržaje. Ispod poslovnih zgrada bi se gradile podzemne etaže prvenstveno namenjene za garaže, a ostavljena je mogućnost da se isto uradi i kod policijske stanice, prenosi 021.rs.

Kako se navodi u planu, ovi kompleksi mogu biti i hotel, ali i naučno-istraživački centar povezan sa obližnjim Univerzitetom, kao i kombinacija poslovnih objekata sa administrativnim sadržajem sa onima koji bi bili iz oblasti obrazovanja, zabave, kulture, zdravstva i slično.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

Novi Stari grad: Novi poslovni kompleks - umesto Albusa u Radničkoj

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...