U prvoj polovini 2020. početak gradnje Fruškogorskog koridora - sa tunelom kroz Frušku goru


400 kilometara novih autoputeva za najviše pet godina
najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Srbija će u tom periodu završiti gradnju bar šest autoputeva, rekla je Mihajlović Tanjugu i istakla da se oni svakako neće graditi po 10, 20 ili 30 godina kao što je ranije bilo sa autoputevima, rekla je Mihajlović Tanjugu.

To su autoputevi Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače, deonica Preljina - Požega na "Milošu Velikom" i njegovo spajanje sa Valjevom od Lajkovca do Iverka, kao i deonica Novi Beograd - Surčin.

Zatim Moravski koridor od Preljine do Pojata, autoput Niš - Merdare, autoput i brza saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica i Fruškogorski koridor Ruma - Novi Sad, a gradiće se i autoput "Vožd Karađorđe" od Mladenovca i Lazarevca do Aranđelovca ka Despotovcu i Boru.

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Za pešake, tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu, lift...


Mihajlović ističe da je 2019. obeležio razvoj putne infrastrukture pošto je završena izgradnja putnog Koridora 10, na jugu i istoku zemlje, zatim gradnja autoputa "Miloš Veliki" do Čačka, kao i da su započeti radovi na četiri nova autoputa koji će se graditi u 2020, 2021. i 2022. godini.

"Na Milošu Velikom počeli smo deonicu autoputa Preljina - Požega koja nije jednostavna za gradnju i treba da bude gotova do kraja 2021. godine".

Takođe, počeli su radovi na autoputu ka BiH od Kuzmina do Sremske Rače, zatim na autoputu i brzoj saobraćajnici Ruma - Šabac - Loznica, kao i na gradnji Moravskog koridora.

Početkom marta 2020. krenuće i radovi na spajanju Valjeva sa autoputem "Miloš Veliki" na deonici Lajkovac - Iverak, a u prvoj polovini 2020. očekuje se i početak gradnje Fruškogorskog koridora zajedno sa tunelom kroz Frušku goru, rekla je Mihajlović.

"Cela 2020. će proći u izradi projetkno-teničke dokumentacije za novi autoput Vožd Karađorđe, dodaje Mihajlović.

U trećem kvartalu 2020. počeće radovi na autoputu Niš - Pločnik ka Merdaru, za šta je potpisan ugovor vredan 100 miliona evra sa Evropskom investicionom bankom, kao i ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, takođe, od 100 miliona evra.

Moravski koridor od Pojata do Kruševca biće gotov za dve godine, do Kraljeva za tri godine, a do Preljine za najviše četiri godine, navela je ona.

Deonica Preljina - Požega na Koridoru 11 biće gotova za najviše tri godine, a krak autoput ka BiH Kuzmin - Sremska Rača za dve i po godine.

Ministarka kaže da se trenutno radi dokumentacija za deonicu Koridoru 11 od Požege do Duge Poljane i da bi ugovor mogao da bude potpisan 2020, a ugovor o finansiranju 2021. godine.

"Vrednost projektne dokumentacije je blizu 50 miliona evra, što finansira budući izvođač, kinseka kompanija CRBC. Nadamo se da sledeće godine možemo da razgovaramo o uslovima za potpisivanje komercijalnog ugovora i samim tim pokrenemo proceduru kod Eksim banke Kine".

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Pok Rie, Pexels

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Za pešake, tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu, lift...

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...