U obliku slova П: Izgradnja auto puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad koštaće 600 miliona evra


Reč je o izgradnji autoput u obliku ćiriličnog slova P

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča) - Zrenjanin - Novi Sad, sa kineskom kompanijom Čajna Šandong Internešnal i najavila da će dokumentacija za taj autoput od 113 kilometara biti završena ove godine.

Mihajlovićeva je u Vladi Srbije potpisala memorandum sa direktorom kompanije "China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group" Džang Ćenćaom, a prisustvovala je ambasadorka Kine Čen Bo.

Dužina autoputa od petlje Borča do krajnje tačke na obilaznici oko Zrenjanina biće 58 kilometara, a od Zrenjanina do Novog Sada 45 km.

Procenjena vrednost izgradnje oba autoputa je oko 600 miliona evra.

"Ovo je važan dan za naše ministarstvo i vladu", rekla je Mihajlović i podsetila da se dosta pričalo o gradnji tog autoputa i da danas počinje realizacija tog projekta.

Ove godine treba da bude spremna dokumentacija, kazala je ministarka.

Reč je o izgradnji autoput u obliku ćiriličnog slova P, koje će činiti već izgrađeni autoput Beograd - Novi Sad i deonice Borča - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad.

Mihajlović je rekla da će se raditi sa Ministarstvom finansija na obezbeđivanju finansijska sredstava za realizaciju tog projekta, a zatim i na potpisivanju komercijalnog ugovora.

"Ovo je značajan dan za sve gradove i mesta kroz koja će autoput prolaziti, Beograd, Pančevo, Opovo, Kovačicu, Zrenjanin i Novi Sad. Značajan je i za našu zemlju, jer pričamo o investiciju vrednoj blizu 600 miliona evra".

Imamo više nego dobru saradnju sa Kinom, naglasila je Mihajlović i dodala da je ta saradnja kako dobra u odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, isto tako i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineskih kompanija.

Pohvalila je kineske kompanije da uvek završavaju projekte u vremenu i kvalitetu koji je dogovoren i izrazila očekivanje da će i taj autoput biti isto tako urađen.

Ona je dodala da će Šandong raditi na izradi planske i tehničke dokumentacije za zajedno sa Institutom za puteve.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je oblast infrastrukture jedna od najvažnijih u saradnji dve zemlje.

"Prošle godine su postignuti veliki rezultati u ovoj oblasti, kineska kompanija je izgradila dve deonice autoputa Miloš Veliki, za koje je i dobila priznanje. Ovo je novi početak i nadam se da ćemo imati još bolju saradnju u infrastrukturi", navela je ambasadorka.

Ona je zahvalila potpredsednici vlade Mihajlović za pomoć i podršku kineskoj strani.

Čang je rekao da je to četvrti projekat koji će raditi kompanija Šandong u Srbiji i zahvalio predsedniku Vučiću i ministarki Mihajlović poverenju i podršci koje su im ukazali.

Podsetio je da su prošle godine u avgustu puštene deonice autoput Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig koji je gradila ta kompanija i istakao da su imali odličnu saradnju sa Ministarstvom građevine.

"Predali smo narodu Srbije autoput visokog kvaliteta", naglasio je on.

Dodao je da ta kompanija radi na projektu novog kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu, kao i da su prošle godine potpisali koncesiju za projekat izgradnje garaže u centru Beograda koji je u fazi aktivne pripreme.

Investicija za ova dva projekta je vredna više od 100 miliona evra, rekao je Džang.

Obećao je da ni ovog puta, na gradnji autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad neće izneveriti vladu i srpski narod.

"Svim snagama ćemo doprineti prijateljstvu dva naroda i ekonomskom razvoju Srbije", poručio je Džang.

Postoji predlog trase novog autoputa u punom profilu koju su pripremili urbanisti Zrenjanina.

Na deonici bi trebalo izgraditi šest petlji: Padinska Skela, Čenta, Perlez, Ečka, Zrenjanin jug i Zrenjanin istok.

Na trasi potrebno je izgraditi dva objekta i to most iznad reke Tamiš dužine oko 300 metara i nadvožnjak kod Perleza.

Potrebno je izraditi kompletno novu plansku dokumentaciju, kao i idejno rešenje, idejni projekat i sve ostale dokumente koje propisuje zakon.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Markus Spiske temporausch.com, Pexels
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO