U martu kreće gradnja brze pruge ka Subotici - Rekonstrukcija železničke stanice u Novom Sadu


U Vrbasu će biti izgrađen i vijadukt dug 1,6 kilometara

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je s predsednikom kineske kompanije „Čajna rejlvej internešenel kompani” (CRIC) Jan Žongminom o realizaciji projekta modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte, u prisustvu ambasadorke NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Zorana Mihajlović je istakla da je vrednost infrastrukturnih projekata s NR Kinom 15 milijardi evra, i dodala da je Srbija ponosna na odnose dveju država, ali i dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

– Projekat modernizacije brze pruge Beograd–Budimpešta je veoma značajan za Srbiju, ne samo zato što je najveći projekat u Srbiji i jugoistočnoj Evropi već zbog toga što smo time postali deo globalne inicijative „Pojas i put”, na šta smo posebno ponosni jer to govori o odnosima Srbije i NR Kine – kazala je Zorana Mihajlović, naglasivši od kolike važnosti je poseta predsednika kineskih železnica, s kim je dogovoren i početak radova na trećoj deonici brze pruge, od Novog Sada do granice s Mađarskom.

– Tim projektom vraćamo Srbiju na poziciju tranzitne zemlje kroz koju prolazi prva brza pruga, što nikada nismo imali. U martu ove godine ćemo imati završena 34 kilometra levog koloseka na pruzi Beograd – Stara Pazova, do oktobra će biti gotov i desni kolosek, to je važno za Beograd i „Beovoz”.

U jesen 2021. biće gotova deonica do Novog Sada, do kojeg ćemo iz Beograda stizati za 25 minuta, a u martu ove godine započećemo radove i na trećoj deonici, od Novog Sada do granice s Mađarskom.

Predviđena je rekonstrukcija devet železničkih stanica (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i izgradnja tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac)

U Vrbasu će biti izgrađen i vijadukt dug 1,6 kilometara.

Radovi bi trebalo da budu završeni za 33 meseca od njihovog početka, što znači da bi do kraja 2022. godine trebalo da bude izgrađena poslednja deonica, a time i čitava pruga za brzine od 200 km/sat kroz Srbiju.

izvor: agencije, foto: NSinfo

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...