U 12 godina zabeležen konstantan rast cena nekretnina - duplirana vrednost kvadrata


15 godina unazad, uz izuzetak od svega tri godine, stabilno rastu

U odnosu na 2007. godinu vrednost kvadrata novogradnje je duplirana, iako su u istom periodu troškovi života porasli za 72,6 odsto. Pojedini ekonomisti se pitaju nisu li naše nekretnine u cenovnom "balonu", prenose Novosti.

Kada bi čovek mogao bukvalno celu prosečnu platu da daje samo za kupovinu stana, trebalo bi da radi 17,8 godina. Tako je izračunala statistika na kraju 2018. godine. Najbolje bi prošao 2013. godine, jer je u tom trenutku odnos prosečne cene novoizgrađenog stana i prosečne plate bio takav da je za nekretninu od 60 kvadrata građanin Srbije morao mukotrpno da radi 14,4 godine.

- Iako opšte prihvaćen, ovaj indeks podrazumeva izostanak ostalih troškova u ostvarenoj zaradi, odnosno izdatak isključivo za nekretninu - objašnjava Aleksandar Radivojević, ekonomista Fondacije za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu. - Ovako definisan indeks koristi se za upoređivanje različitih država i gradova, kao i za upoređivanje vrednosti sa onima ostvarenim tokom "balona" na tržištu nekretnina, a kako bi ukazali na moguće rizike.

Tokom poslednjih deceniju i po, u 12 godina je zabeležen rast cena nekretnina u Srbiji. U čak šest godina je zabeležen rast veći od deset odsto. Pad cene zabeležen je samo u tri godine i to po stopama od samo tri, četiri i šest odsto, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo

Cene stanova u Srbiji i dalje rastu - U Novom Sadu se proda sve što se sazida