Transformacija dela grada - novi Stari grad: Nekad voz i industrijska zona - uskoro novi poslovni kompleks


Područje između Radničke ulice, Stražilovske, Keja žrtava
Racije i Bulevara cara Lazara formirano je kao pružni pojas uz prvu železničku prugu, koja je 1883. godine grad povezala s Budimpeštom i Zemunom.

Na tom mestu organizovana je prva industrijska zona, a poseban značaj  prostor dobija izgradnjom Bulevara koji je povezao Telep, Liman i Univerzitetski centar s obalom Dunava i Petrovaradinom, ali i gradnjom Spensa.

Do kraja šezdesetih godina prošlog veka tu je bilo nekoliko industrijskih preduzeća kao što su „Albus”, „Idol”, „Danubijus”, koja su u međuvremenu iseljena, a proteklih decenija tu je smeštena i policijska stanica.

Proces rekonstrukcije prostora započeo je nakon preseljenja fabrika, i dok su neka skladišta već srušena, slična sudbina čeka i preostale objekte. Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije krajem godine je pokrenula postupak za rušenje nekadašnje fabrike sapuna „Albus” u Radničkoj 32, odnosno u toku je tender za izbor izvođača.

Plan generalne regulacije prostora južno od Radničke ulice na javnom uvidu je do 29. januara, a u tom periodu zainteresovani ga mogu pogledati u JP „Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara, kao i na sajtu tog preduzeća, ali i u prostorijama mesne zajednice „Sonja Marinković” na Keju žrtava Racije 4. Pisane primedbe i sugestije na plan podnose se Upravi za urbanizam u Školskoj 3, do kraja javnog uvida, a nakon toga o njima će raspravljati Komisija za planove, i to 6. februara od 9 časova, u Plavoj sali Skupštine grada.

Na prostoru površine 1,78 hektar, između Radničke ulice, Keja žrtava Racije i parkovske površine ka Bulevaru cara Lazara, urbanisti planiraju kompleks zgrada državnih službi i Policijske uprave, te opštegradski centar s poslovnim objektima.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, Stare fotografije Novog Sada

Aerodrom u Novom Sadu spreman za međunarodne letove - u planu izgradnja betonske piste od 1.760 metara

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade