Svet voli naš nameštaj - povećan izvoz proizvoda od drveta


Za deset meseci - izvoz od 225 miliona dolara

Tri srpske kompanije, lideri u proizvodnji pločastog nameštaja, "Forma ideale", "Jela Jagodina" i "Matis grupa" samostalno nastupaju na prestižnom Međunarodnom sajmu nameštaja IMM u Kelnu.

To je rezultat uspeha ove grane naše industrije, koja je za deset meseci 2019. zabeležila ukupan izvoz od 225 miliona dolara, a u istom periodu uvoz je vredeo 62 miliona dolara.

Statistika pokazuje i da je prodaja nameštaja od drveta na inostranom tržištu povećana za 8,8 odsto, a uvoz je smanjen za 2,4 procenta. U sektoru proizvodnje nameštaja je angažovano 12.600 ljudi, što je 57 odsto zaposlenih u domaćoj drvnoj industriji.

Sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja Privredne komore Srbije Nataša Govedarica kaže za Novosti da je odlazak u Keln, na jedan od najuticajnijih i najpoznatijih sajmova nameštaja, veliki uspeh:

- Srbija je lider u proizvodnji pločastog nameštaja, a ovo su naše najbolje kompanije u tom sektoru koje zapošljavaju oko 3.000 radnika. One idu u korak sa svetskim firmama.

Sagovornica Novosti ocenjuje da svojim redovnim učešćem poslednjih godina na ovoj manifestaciji pokazuju svoju snagu i da ih kupci prepoznaju kao ozbiljne proizvođače. Da bi firme bile prisutne na inostranom tržištu, kako ističe, moraju da budu inovativne i moderne. Dodaje da ove domaće kompanije ulažu mnogo u nove tehnologije, inovacije, poboljšanje procesa proizvodnje i edukaciju.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Pexels