Stručnjaci biraju lokaciju za novu regionalnu deponiju - Klisa ili jedna od 4 lokacije


Opštine zajedno generišu 200.000 tona otpada godišnje

Stručnjaci će proceniti koja je od pet lokacija predloženih novim strateškim dokumentom najbolja za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom, a lokacija koja se ocenjuje kao materijalno najprihvatljivija je tik uz sadašnju gradsku deponiju na Klisi, prenosi 021.rs.

Današnjem otvorenom sastanku u Skupštini grada, posvećenom predstavljanju Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, prisustvovao je mali broj građana.

Plan sadrži skup analiza i preporuka stručnjaka o načinu na koji će se Novi Sad i okolina boriti protiv nesanitarnih načina odlaganja otpada, a pre svega putem izgradnje savremenog regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Procene stručnjaka su da sve navedene opštine zajedno generišu 200.000 tona otpada godišnje.

Najspornija tačka za većinu učesnika u diskusiji jesu lokacije u opticaju za izgradnju regionalnog centra sa pratećim sadržajem.

Pet lokacija su: lokacija u gradsku deponiju u Novom Sadu, Kać, Stepanovićevo, Temerin ili Đurđevo, ali su stručnjaci mahom već ubeđeni da će biti odabrana prva lokacija, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Tom Fisk, Pexels