Srbija kao otpad: Zabrana uvoza evro 3 vozila od juna? Zagađenje poguralo ekološke mere


Država je već nameravala da pospeši kupovinu eko-vozila, ali
su trenutne vremenske prilike i povećano zagađenje vazduha ubrzali donošenje odluka pa će, najverovatnije već od juna, stupiti na snagu zabrana uvoza vozila sa evro 3 motorom, potvrđeno je nezvanično Novostima iz više izvora.

- Iako je ranije planirano da se zabrani uvoz vozila sa standardom motora "evro 3" krajem godine, ministar ekologije Goran Trivan je najavio da će se to desiti možda već u junu - kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova dr Miloš Petrović.

- Mi smo, kao udruženje, pre više od tri godine upozoravali da ćemo doći u ovakvu situaciju i predlagali niz mera.

Dr Petrović kaže da su automobili, u gradovima, ipak najveći zagađivači, pogotovo u takozvanim špicevima.

- Najgore je ljudima nešto braniti. Prvo im se dozvoli uvoz takvih automobila, a posle neće moći da ih voze. Jer, šta ćemo sa automobilima koji su do sada uvezeni, a koji neće moći da prođu tehničke preglede od maja naredne godine kada će, ako ne i ranije, veća emisija štetnih gasova iz auspuha biti eliminišući faktor.

Činjenica je da ne možemo svi da kupimo nove automobile, kaže dr Petrović:

- Niko nije protiv uvoza polovnih i kupovine takvih vozila. Samo tražimo da budu tehnički ispravni, da imaju katalizatore, druge uređaje i da se zabrani uvoz prastarih vozila.

Država je najavila i subvencije za kupovinu novih ekoloških vozila.

- Taksistima je već omogućeno da uz subvenciju od 8.000 evra kupe novo vozilo. Uslov je da ima evro 6 motor ili da bude električno, odnosno hibridno.

Bili smo u Ministarstvu finansija na razgovorima, kao uvoznici, i tu je sve jasno. Taksisti treba da daju 15 odsto vrednosti vozila odmah, država subvenciju, a ostalo može na kredit, lizing.

Na pitanje očekuje li se neka subvencija i za građane, Petrović kaže:

- Sve zavisi od novca koji država može da izdvoji za ove namene. To je svakako isplativo ulaganje.

Ima tu raznih načina da se pomogne nabavka eko-vozila, ne samo kroz direktne subvencije. I sa tim predlozima smo više puta upoznavali nadležne.


Kako su Novosti nezvanično saznale, Ministarstvo ekologije je uputilo dopis Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila da bi videli i njihovo mišljenje šta bi još trebalo, pored zabrane uvoza polovnih vozila sa evro 3 motorom, hitno uraditi.

Predlog koji će uvoznici poslati Ministarstvu, saznaju Novosti, biće da se, za početak, hibridna i električna vozila oslobode plaćanja PDV.


U Srbiji se na jedan kupljeni novi automobil uveze pet polovnih. Jedino Bugarska ima gori odnos - 1:7!

- Nije problem u uvozu polovnih vozila već u strukturi - objašnjava generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih vozila Boban Nikolić.

- Prošle godine je uvezeno oko 142.000 polovnih vozila, a čak 110.000 su sa motorom evro 3 i 4.

To su vozila koja u EU završavaju na otpadima, ili se prodaju nama.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Burak K, Pexels