Prvi put u novijoj istoriji - Srbija ima manje od 7 miliona stanovnika


Srbija jedna od država sa najstarijim stanovništvom na svetu

U Srbiji se proteklih godina rađa više dece, ali bez obzira na to demografski pad se nastavlja i Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika, izjavila je demografkinja Danica Šantić i dodala da u Srbiji trenutno živi manje od sedam miliona stanovnika.

U izjavi za RTS Šantićeva je navela da već dve godine traje lagani trend rasta broja novorođenih beba - 2016. i 2017. oko 160, a za 2018. se očekuje i malo više od toga.

"To je dobro, ali nije dovoljno, jer je broj umrlih iz godine u godinu sve veći. Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika", ukazala je Šantićeva. Ona je navela da prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku u Srbiji živi manje od sedam miliona stanovnika, što nije zabeleženo u novijoj istoriji.

Prošle godine rođeno je 63.000 beba, dok je 103.000 ljudi umrlo, što je trend u celom regionu, navela je Šantićeva. Prognoze Ujedinjenih nacija govore da će se u najgoroj situaciji naći Bugarska, koja će do 2040. izgubiti 40 odsto stanvništva. Kako je istakla, proces starenja je još jedan faktor, jer se živi duže nego pre.

"Društva ne znaju šta će sa starim stanovništvom. Japan je prvi put u istoriji odlučio da otvori vrata imigrantima, jer nema dovoljno novorođenih beba i radno sposobnih ljudi, a stopa smrtnosti je visoka", kazala je Šantićeva.

Prosečna starost u Srbiji je 43 godine, a bračni parovi u proseku imaju 1,48 dece. Šantićeva ukazuje da je Srbija jedna od država sa najstarijim stanovništvom na svetu, novodeći kao kontrast primer Afrike, gde je prosečna starost stanovništva 19 godina.

Prema njenim rečima, Srbiji je potreban prosek od 2,1 deteta po bračnom paru samo da bi se održala prosta reprodukcija, odnosno da se ostane na sadašnjem nivou.

"Ti problemi su višedecenijski, jer negativni prirodni priraštaj u Vojvodini traje od 1989. godine. Beograd je jedini region u Srbiji koji beleži porast broja stanovnika, ali samo zahvaljujući doseljavanju, jer nijedna beogradska opština nema pozitivan prirodni priraštaj", naglasila je Šantićeva.

izvor: RTS, agencije, foto: NSinfo

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...