Pripreme projekta za rekonstrukciju Spensa: Kompletna zamena krova i fasadnog omotača... bazen curi od 1999.


Ostaje tu gde jeste, ostaje u istom gabaritu

Dosta toga je urađeno, mnogo toga tek planiramo - rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Između ostalog tema je bila i rekonstrukcija Spensa. Kako se od plana za rušenje došlo do plana za rekonstrukciju?

Nije nikad bilo reči o rušenju, očigledno je jedna moja izjava iz avgusta 2018. godine interpretirana tako da je izazvala burnu reakciju javnosti.

Dva nova mosta za novi izgled Novog Sada: Spajanje keja sa sa Tvrđavom - preko Ribarca u Kamenicu


Rečeno je da je jedno od rešenja problema Spensa i izgradnja novog tj. rušenje postojećeg. Naravno da nije bila ideja da ga rušimo, ali sam bio pomalo i umoran od odgovaranja na pitanja "Kako je moguće da Spens ima gubitke". Kako bih vam rekao, ima jer je napravljen pre 40 godina, troši previše energenata, previše koštaju grejanje, voda, struja... jer je pravljen u drugom političkom i društvenom ambijentu.

Neću da se pravim licemeran i ne kažem istinu, a to je da tada nije bilo drugih tržnih cenatara, poslovnog prostora, da je taj objekat bio savremen, da su danas cene energenata druge, da je tada bio jedan potpuno drugi koncept. I vi sada posle 40 godina očekujete isti rad.

To je kao kada biste danas kupili novi auto, pa za 10 godina pitali zašto više nije potpuno nov? Zato je vreme za jedno temeljno osvežavanje Spensa i to ne da se zamaskira, već da se dubinski i suštinski sprovede rekonstrukcija.

Imamo saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, dobili smo od njih preliminarno i stručno mišljenje, pripremili smo za ovu godinu novac za rekonstrukciju zatvorenog bazena, koji curi od 1999. godine.

Gledamo da obezbedimo od ministra Ljajića, a to je predsednik Vučić pomenuo u predstavljanju "Plana 2025", grant ili bespovratna novčana sredstva od milion evra za projekat kompletne rekonstrukcije.

Znači, ostaje tu gde jeste, ostaje u istom gabaritu, arhitektonski istog izgleda, dolazi do kompletne zamene krova, kao i fasadnog omotača, rekonstrukcije stepenica, ledene dvorane.

2020. je godina pripreme projekta za rekonstrukciju Spensa, mi još uvek nemamo projekat za to, ništa nije objedinjeno, postoje projekti za baze, ali ne i za ceo objekat. Na tome ćemo, eto, raditi.

 izvor: Telegraf, Novosadska TV, agencije, foto: facebook.com/SPC.Vojvodina

U Novom Sadu dva nova bulevara, 10 km novih saobraćajnih površina - Planira se izgradnja novih mostova...