Posle Beograda bez plastičnih kesa i u Novom Sadu - Potpuna zabrana od 2021.


Građani već dolaze u nabavku s cegerima

Nakon što je u beogradskim prodavnicama od 1. januara zabranjena upotreba plastičnih kesa, a dozvoljeni jedino cegeri, papirne ili biorazgradive kese, i novosadske kolege su se pridružile toj akciji.

Doduše, plastične kese se uglavnom iz svih većih marketa u gradu polako „proteruju” još otkako je 2018. godine počela da se naplaćuje njihova upotreba, a svest građana o njihovoj štetnosti po životnu sredinu počela da raste.

Iz kompanije „Delez Srbija”, u čijem su vlasništvu prodavnice „Maksi”, „Tempo” i „Šop&Go”, poručili su da su njihovim kupcima u Beogradu na kasi na raspolaganju samo višekratne kese napravljene od reciklirane plastike, papirne kese i cegeri, a da će takva novina postepeno biti uvedena i u drugim gradovima širom Srbije, između ostalog i u Novom Sadu.

Građani već dolaze u nabavku s cegerima, ali posebno je bitno da imaju i sve veću svest o tome koliko je upotreba višekratnih rešenja važan korak u zaštiti životne sredine, rekli su za Dnevnik u toj kompaniji, dodajući da je uvođenjem sistema naplate plastičnih kesa njihova upotreba smanjena više od 70 odsto.

Čini se da se praksi ukidanja plastičnih kesa još uvek nisu priključile manje radnje, pekare i prodavci na pijacama u gradu, koji kupljene proizvode još uvek pakuju mušterijama upravo u tu vrstu ambalaže. To će morati da se promeni već naredne godine jer je Skupština grada 2019. godine donela odluku o tome da se plastične kese u gradu zabrane od 1. januara 2021. godine.

Tom odlukom korišćenje plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga, odnosno u maloprodaji, veleprodaji i na pijacama, biće zabranjeno, a dozvoljeno jedino korišćenje biorazgradivih plastičnih kesa.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo