Pokretanje akcije "Pametnu tablu u svaku školu"


Ova godina će biti u duhu digitalizacije

Protekla godina je za Sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine bila uspešna, ocenio je na konferenciji za novinare potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš.

Kako je naveo, obavljeni su svi zadaci i ostvareni svi zadati ciljevi.

"Nastavili smo započeti proces obnavljanja vaspitno-obrazovnih ustanova, a sredstva koja su namenjena za to obezbeđuju se iz godine u godinu. Putem konkursa sekretarijata i iz sredstva tekuće budžetske rezerve, izdvojili smo 333.867.186,34 dinara za modernizaciju 80 ustanova, dok je za oblast obrazovanja sveukupno obezbeđeno 549.922.151,04 dinara", rekao je Njilaš.

Posebno se osvrnuo na postupak racionalizacije, kojim je optimizovana mreža osnovnih škola u pokrajini. Mreže regulišu koje ustanove postoje u svojstvu samostalnih ustanova ili izdvojenih odeljenja, te gde se obavlja vaspitno-obrazovni rad.

Kako je objasnio, za nešto više od godinu dana saglasnot je data za 45 akata o mrežama javnih osnovnih škola.

"Ovaj obiman posao, u saradnji s lokalnim samoupravama, završili smo u zakonskom roku, poštujući princip optimizacije mreže škola, ali i potrebu da svoj deci bude jednako dostupno pravo na obrazovanje.

Novo brojčano stanje jeste sledeće: 631 jedinica, 364 osnovne škole i 267 izdvojenih odeljenja. U poređenju s prethodnim stanjem, to je za sedam jedinica manje. Kada je mreža srednjih škola u pitanju, četiri škole su se spojile u dve - u Novom Kneževcu i u Apatinu", kazao je pokrajinski sekretar.

Zaštita i unapređivanje prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica u svim oblastima života i dalje su u fokusu, a kao i prethodnih godina resorni sekretarijat je za različite konkurse u oblasti ostvarivanja manjinskih prava izdvojio pedeset sedam miliona dinara, dok je nacionalnim savetima nacionalnih manjina dodeljeno šezdeset miliona dinara.

Njilaš je najavio pokretanje akcije "Pametnu tablu u svaku školu", čiji je cilj nabavka interaktivne table s projektorom za svaki objekat vaspitno-obrazovne ustanove na teritoriji AP Vojvodine.

"Ova godina će biti u duhu digitalizacije koju smo započeli 2018. godine. Za nabavku opreme namenili smo sto pedeset šest miliona dinara, od kojih ćemo nešto više od sedamdeset miliona izdvojiti za interaktivne table. Naš cilj je da svaka osnovna i srednja škola i svako njihovo izdvojeno odeljenje, kao i svi domovi učenika dobiju po jednu tablu s projektorom, što je - prema našim procenama 704 table", naveo je Njilaš.

Takođe početkom godine biće raspisan konkurs od deset miliona dinara za programe i projekte ustanova obrazovanja i vaspitanja čiji je osnivač pokrajina, a koje izdaju u zakup svoje prostorije i zakupninu saglasno zakonu uplaćuju u pokrajinski budžet.

foto: Schonewille/freedigitalphotos.net

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...