Od NS do BG 30 za minuta - do kraja 2021. godine: Šinama za velike brzine do Budimpešte do kraja 2023.


Automobili napokon voze završenim Koridorom 10, a u
naredenih pet godina i vozovi bi trebalo da krenu istom trasom - brzom prugom.

Tako će u sledećih pet godina Srbija, kako se očekuje, dobiti 1.000 kilometara novih ili potpuno rekonstruisanih pruga.

Deo od Novog Sada do Beograda uveliko se gradi, u martu će početi radovi i ka Subotici, a kada će početi rekonstrukcija šina za velike brzine znaće se kada bude okončana izrada studije, koja se trenutno piše.

Miroljub Jeftić, v. d. direktora "Infrastrukture železnica Srbije", kaže za Novosti da će svi ostali projekti na izgradnji brze pruge, sem deonice od Beograda do Niša, biti završeni do 2023. godine.

Trenutna vrednost investicija u železnicu u Srbiji je oko pet milijardi evra.

- U proteklih pet godina na najznačajnijem Koridoru 10 kroz Srbiju i na barskoj pruzi modernizovano je 227 kilometara pruga - napominje prvi čovek "Infrastrukture".

- U toku su radovi na modernizaciji 134 kilometra pruge za velike brzine i na Koridoru 10, a u pripremi još 770 kilometara magistralnih pruga. Poređenja radi, u periodu od 2008. do 2014. godine modernizovan je svega 31 kilometar pruga u Srbiji, a železnički saobraćaj je bio gotovo pred odumiranjem.

Zahvaljujući Ministarstvu građevinarstva i Vladi Srbije sveobuhvatna modernizacija železničke infrastrukture će u narednim godinama u potpunosti promeniti celokupan železnički saobraćaj u našoj zemlji.

Najznačajniji projekat je izgradnja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte, koja se sastoji iz tri deonice.

Na dve su radovi u toku, a na trećoj bi trebalo da počnu tokom sledeće godine.

Prve dve deonice trebalo bi da budu završene do kraja 2021. godine, za kada je i najavljeno da će se od prestonice do Novog Sada stizati za 30 minuta.

Prvi deo od stanice Beograd Centar do Stare Pazove, u dužini od 34,5 kilometara, gradi kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company. Vrednost ugovora je 350,1 milion dolara, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita kineske Eksim banke, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Rohit Gangwar, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...