Novi Sad okružen zaštićenim prirodnim dobrima: Na par km od centra - šume, bare, jezera...


Dok Novi Sad ubrzano završava tranziciju iz kategorije
“grada po meri” na nivo klasične užurbane metropole, u njegovoj najbližoj okolini nalazi se nekoliko zaštićenih prirodnh dobara, prenosi Dnevnik.

Pola Novosađana bukvalno kroz prozore vidi Nacionalni park, a na samo par kilometara od strogog centra grada, počinje i područje Specijalnog rezervata prirode “Koviljsko-petrovaradinski rit” koji zahvata skoro šest hiljada hektara i katastarski se prostire na teritoriji Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Inđija i Titel.

Do prvih staza i jednog dela ovog rezervata neki malo zamišljeniji novosadski šetač sa slušalicama u ušima može bukvalno zalutati za dvadesetak minuta šetnjom sa sremske strane keja, dok se veći deo ovog zaštićenog područja, uključujući i čuvenu Krčedinsku adu, nalazi sa bačke strane Dunava.

Sa bačke strane je i Specijalni rezervat prirode „Titelski breg” koji se prostire na nekih 500 hektara koji su pod zaštitom, ali je kompletno područje sa sličnim karakteristika zapravo nekoliko puta veće, a vrlo blizu Novog Sada su i dva Parka prirode - „Begečka jama” i „Jegrička”.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Na 4 km od centra Novog Sada - Specijalni rezervat prirode, brojni rečni meandri, kanali, bare, jezera...