Novi Sad može biti i grad murala: Poštanska ulica na samom kraju 2019. osvanula u novom ruhu


Mural zbog vremenskih prilika nastajao šest dana

Poštanska ulica je na samom kraju 2019. godine osvanula u novom ruhu, zahvaljujući beogradskoj street art umetnici Aleksandri Petković, koja je tu naslikala zanimljiv mural.

Njeno delo predstavljeno je u okviru promocije programa „Dočeka” 2020. i Srpske Nove godine u Novom Sadu. Kako je umetnica objasnila, njeno polje rada je veoma intimno pa je želela da svojim muralom utiče na atmosferu i ostavi prolaznicima mogućnost da sami smisle poruku koju njen crtež u toj ulici šalje.


– Moja inicijalna ideja je bila da prikažem prijateljstvo koje imam s tom devojkom koju sam naslikala, a u pitanju je moja veoma dobra prijateljica i vrlo jedinstvena osoba – rekla je Aleksandra Petković, koja se predstavlja kao TKV. – Taj naš prijateljski momenat mi je veoma važan pa sam se zato odlučila za njen portret. Bila sam tehnički ograničena jer crtati po zimi je veoma teško i rešenje mora da bude malo jednostavnije. Prilično sam zadovoljna i srećna što se, i pored ove hladnoće, oslikavanje murala desilo baš ovde i sada. U pravom trenutku i na pravom mestu.

Aleksandra je dodala da je mural zbog vremenskih prilika nastajao šest dana, te da se koristila šablonima, kako i inače radi kada oslikava javne prostore. Ona smatra da Novi Sad može biti grad murala, a istakla je i da se nada da to neće ostati njen prvi i jedini rad u Srpskoj Atini.


– Nadam se da će moj mural doprineti novom izgledu te ulice, a prolaznici su me iskreno bodrili dok sam ga oslikavala, što je važno i uvek lepo za umetnika – rekla je Aleksandra Petković. – Oslikavanje i crtanje u javnom prostoru i taj gerilski pristup, koliko god ljudi nisu blagonakloni prema njemu, ipak je živa stvar i deo grada. Daješ nešto sredini koja te je napravila. Trudiš se da nešto promeniš. Taj stav se kroz rad nas umetnika preslikava na ostale.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/docek.novisad

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...