Nova Podbara: Na mestu kuća višespratnice - novi vrtić, škola, sportski park, parking-garaže...


U budućnosti će se na mestu kuća graditi stambene zgrade

Nacrt plana detaljne regulacije Podbare, koji je na uvidu do 9. januara, predviđa nastavak transformacije tog naselja u deo grada namenjen mahom višeporodičnom stanovanju, s pratećim javnim službama.

To znači da će se u budućnosti na mestu kuća graditi stambene zgrade s tri i više spratova.

Osim višespratnica, urbanisti na Podbari planiraju obrazovne i zdravstvene ustanove, različite poslovne objekte, sportski park, merno–regulatornu stanicu, kao i rekonstrukciju i izgradnju novih saobraćajnih, ali i javnih površina.

Planom je obuhvaćen prostor površine 31,54 hektara, koji je ograničen: Temerinskom, Venizelosovom, Filipa Višnjića, Marka Miljanova, Milana Rakića, Marka Nešića, Đorđa Rajkovića i Almaškom ulicom. Područje je podeljeno na četiri urbanističke celine.

U jednom od tih kvartova predviđen je linijski centar uz Temerinsku i Venizelosovu, kao i niz poslovnih, poslovno-stambenih i stambenih objekata.

Druga urbanistička celina obuhvata centralni i ujedno najveći deo planom obuhvaćenog područja, koji je namenjen višeporodičnom stanovanju velikih i srednjih gustina, opštegradskom centru, kao i javnim službama ali i za višespratnu garažu.

Treću celinu čine zone porodičnog stanovanja uz Ulicu Filipa Višnjića i poslovanja uz Venizelosovu, a u tom kraju se, kako je navedeno, nalaze tradicionalni objekti karakteristični za Podbaru.

Četvrta urbanistička celina obuhvata deo Almaškog kraja, koji je evidentiran kao kulturno-istorijska celina koja uživa prethodnu zaštitu i namenjena je višeporodičnom i porodičnom stanovanju, visokom obrazovanju i kulturi.

Plan detaljne regulacije Podbare u Novom Sadu na uvidu je do 9. januara, a moguće ga je pogledati u zgradi Skupštine grada, u prostorijama Mesne zajednice “Podbara”, u prostorijama JP “Urbanizma” i na sajtu tog preduzeća, i to do 9. januara.

Dok traje javni uvid pisane primedbe i sugestije na plan podnose se Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj , a javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati prispele primedbe, održaće se 16. januara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

U Novom Sadu dva nova bulevara, 10 km novih saobraćajnih površina - Planira se izgradnja novih mostova...

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...