Ništa od zabrane rada nedeljom u Srbiji? Plaćanje više - trenutno jedina realna opcija...


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je protiv
uvođenja zabrane rada nedeljom u maloprodajnim objektima i da ne razume tu ideju.

Vučić je podsetio i da su neke zemlje, poput Crne Gore i Hrvatske, usvojile zabranu i da se ta mera nije pokazala dobrom. On je ukazao da Srbija treba da iskoristi to što njena ekonomija brže jača od drugih u ovom trenutku i da sada ne zastane.

- Nemojte da sprečavate da se radi nedeljom, zna se kako se plaća rad tog dana - rekao je Vučić. - Sada, kada imamo rast ekonomije treba da ga podstičemo, da se hvalimo da radimo više, a ne manje. Najbolje da ne radimo ništa, a da plate budu velike. Ne mislim da je to realno.

Iz Privredne komore Srbije, takođe, upozoravaju da bi zabrana rada nedeljom u svim maloprodajnim objektima, mogla da ima iste negativne posledice kao u Crnoj Gori. Tamo je došlo do otpuštanja radnika u šoping-centrima i pada prometa.

- Većinski stav trgovaca do sada je bio da ne treba uvoditi zabrane, jer se to rešenje ne bi isto odrazilo na sve - kaže Žarko Malinović, sekratar Udruženja za trgovinu PKS.

- Usvajanje ove odluke negativno bi uticalo na maloprodaju odeće, obuće i nameštaja. To su vrste trgovine u kojima tog dana ostvaruju najveće promete.

Malinović demantuje tvrdnje sindikata da je u Srbiji manjak radnika u maloprodaji toliko veliki da neće doći do otpuštanja.

- Problem sa nedostatkom radne snage postoji u trgovini kao delatnosti, ali ne možete sve delove Srbije posmatrati jednako - ističe sagovornik Novosti.

- U manjim sredinama nema manjka radnika i tamo bi posledica uvođenja neradne nedelje bilo smanjivanje njihovog broja. Drugačija je situacija u Beogradu i Vojvodini gde postoji hronični nedostatak radne snage, posebno u severnoj pokrajini tokom sezonskih poslova u poljoprivredi.

Malinović ističe da PKS od 2016. razmatra efekte mogućeg uvođenja neradne nedelje, a da trenutno radi sveobuhvatnu analizu za koju će im biti potrebno minimum dva meseca da bi dobili stavove svih stejkholdera u ovom procesu.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović ističe da su velike razlike u stavovima privrednika.

- Mišljenja su veoma podeljena ne samo po vrstama delatnosti, već i unutar istog segmenta trgovine - objašnjava Malinović.

- Jedino svi mali trgovci koji se bave prehrambenim proizvodima podržavaju inicijativu o neradnoj nedelji. Neki veliki sistemi koji rade u istoj delatnosti zaključili su da bi to dovelo do pada njihove prodaje.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: PhotoMIX Ltd., Pexels

Potpuna zabrana rada nedeljom - ili bar dve neradne nedelje mesečno: Podrška i od trgovinskih lanaca...