Ništa od zabrane rada nedeljom u Srbiji? Plaćanje više - trenutno jedina realna opcija...


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je protiv
uvođenja zabrane rada nedeljom u maloprodajnim objektima i da ne razume tu ideju.

Vučić je podsetio i da su neke zemlje, poput Crne Gore i Hrvatske, usvojile zabranu i da se ta mera nije pokazala dobrom. On je ukazao da Srbija treba da iskoristi to što njena ekonomija brže jača od drugih u ovom trenutku i da sada ne zastane.

- Nemojte da sprečavate da se radi nedeljom, zna se kako se plaća rad tog dana - rekao je Vučić. - Sada, kada imamo rast ekonomije treba da ga podstičemo, da se hvalimo da radimo više, a ne manje. Najbolje da ne radimo ništa, a da plate budu velike. Ne mislim da je to realno.

Iz Privredne komore Srbije, takođe, upozoravaju da bi zabrana rada nedeljom u svim maloprodajnim objektima, mogla da ima iste negativne posledice kao u Crnoj Gori. Tamo je došlo do otpuštanja radnika u šoping-centrima i pada prometa.

- Većinski stav trgovaca do sada je bio da ne treba uvoditi zabrane, jer se to rešenje ne bi isto odrazilo na sve - kaže Žarko Malinović, sekratar Udruženja za trgovinu PKS.

- Usvajanje ove odluke negativno bi uticalo na maloprodaju odeće, obuće i nameštaja. To su vrste trgovine u kojima tog dana ostvaruju najveće promete.

Malinović demantuje tvrdnje sindikata da je u Srbiji manjak radnika u maloprodaji toliko veliki da neće doći do otpuštanja.

- Problem sa nedostatkom radne snage postoji u trgovini kao delatnosti, ali ne možete sve delove Srbije posmatrati jednako - ističe sagovornik Novosti.

- U manjim sredinama nema manjka radnika i tamo bi posledica uvođenja neradne nedelje bilo smanjivanje njihovog broja. Drugačija je situacija u Beogradu i Vojvodini gde postoji hronični nedostatak radne snage, posebno u severnoj pokrajini tokom sezonskih poslova u poljoprivredi.

Malinović ističe da PKS od 2016. razmatra efekte mogućeg uvođenja neradne nedelje, a da trenutno radi sveobuhvatnu analizu za koju će im biti potrebno minimum dva meseca da bi dobili stavove svih stejkholdera u ovom procesu.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović ističe da su velike razlike u stavovima privrednika.

- Mišljenja su veoma podeljena ne samo po vrstama delatnosti, već i unutar istog segmenta trgovine - objašnjava Malinović.

- Jedino svi mali trgovci koji se bave prehrambenim proizvodima podržavaju inicijativu o neradnoj nedelji. Neki veliki sistemi koji rade u istoj delatnosti zaključili su da bi to dovelo do pada njihove prodaje.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: PhotoMIX Ltd., Pexels

Potpuna zabrana rada nedeljom - ili bar dve neradne nedelje mesečno: Podrška i od trgovinskih lanaca...

ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO