Kreće digitalizacija na autobuskim stajalištima u Novom Sadu - čeka se i softver za elektronsku naplatu


Interakivni portal za komunikaciju

Na pet autobuskih stajališta u gradu biće postavljeni interaktivni paneli, koji će, kako saznaje Dnevnik, kroz jednostavnu navigaciju i mogućnost odabira opcija klikom na određenu oblast korisnicima svih uzrasta omogućiti pristup informativnom sadržaju.

U pitanju je interakivni portal za komunikaciju s građanstvom pa će tako oni koji budu čekali autobuse na stajalištima s interaktivnim panelima moći s njih da čitaju servisne informacije, najnovije vesti sa zvaničnog portala Grada i vremenske uslove za taj dan i prognozu za sutrašnji, pogledaju kalendar događaja, odnosno listu najznačajnijih događaja i manifestacija koji predstoje.

Domaći i strani gosti grada će imati priliku da saznaju koje znamenitosti u Novom Sadu mogu obići, a na panelima će biti ispisani i najvažniji brojevi telefona dostupni za brze pozive.

Interaktivni paneli naći će se na stajalištima u Ulici Maksima Gorkog kod platoa Spensa, ispred Bazara na Bulevaru Mihajla Pupina i kod pothodnika u istoj ulici, zatim ispred šoping centra Promenada i u Ulici Žarka Zrenjanina.

Korisnici će na stajalištima s interaktivnim panelima u toku pregledanja željenih, odnosno odabranih sadržaja, moći da popune i upitnik u kojem će moći da ocene kvalitet usluga Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad.

Osim interaktivnih panela, Grad će kupiti i 15 GSP elektronskih displeja, na kojima će građani na autobuskim stajalištima dobijati informacije o polascima na linijama od značaja za odabranu stanicu na kojoj je postavljen.

U opisu projekta u koji smo imali uvid, navodi se da će se na elektronskim displejima prikazivati važeći red vožnje, servisne informacije i vremenski uslovi, odnosno traka o trenutnom datumu i vremenu, kao i očitanim parametrima temperature, pritiska, brzine vetra i vlažnosti vazduha i prognoza za sutrašnji dan.

Osim toga, na njima će se moći pogledati spisak autobuskih linija koje staju na toj stanici, kao i spisak narednih 14 polazaka autobusa s polazne stanice i mapa kretanja na linijama koje su trenutno prikazane, ali ne interaktivne niti u realnom vremenu.

Elektronski displeji biće postavljeni na autobuskim stajalištima na uglu ulica: Cara Lazara i Ive Andrića, Bulevara oslobođenja i Braće Ribnikar, Bulevara oslobođenja i Bulevara kralja Petra, Bulevara oslobođenja i Futoške, Narodnog fronta i Balzakove, Stražilovske i Bulevara cara Lazara, Bulevara oslobođenja i Maksima Gorkog, Bulevara oslobođenja i Novosadskog sajma.

Biće postavljeni i na Bulevaru oslobođenja kod Futoške pijace, na staničnom platou, na Bulevaru Jaše Tomića, na Bulevaru cara Lazara prekoputa Limanske pijace, kod Kapetanije na Beogradskom keju, na terminalu u Šafarikovoj i u Uspenskoj ulici kod pozorišnog platoa, prenosi Dnevnik.

Grad bi nabavku za interaktivne panele i GSP elektronske displeje trebalo da sprovede i završi do kraja godine.

Osim digitalnih stajališta, predviđeno je da modernijem prevozu autobusima doprinese i softver za elektronsku naplatu karata, za koji je u JGSP „Novi Sad” trenutno raspisana javna nabavka.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...