Kompanije u svetu smanjuju radnu sedmicu na 4 radna dana - u Srbiji tema zabrana rada nedeljom


Skraćenje radnog vremene je realno samo u nekim sektorima

Pojedine kompanije u svetu počinju da smanjuju radnu sedmicu na četiri radna dana, jer je primećena bolja produktivnost, a poslednjih dana o tome razmišlja i finska premijerka.

Kada je reč o Srbiji, u ovom trenutku skraćenje radnog vremene je realno samo u nekim sektorima, kaže Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

O tome da li nedelja treba da bude neradan dan mnogi razmišljaju svake nedelje, čim se probude i krenu na posao. Od sada će se, po svemu sudeći, o tome razmišljati na ozbiljnijem, odgovornijem nivou.

Ministarstvo trgovine formiralo je Radnu grupu koja će analizirati posledice eventualne izmene dosadašnje prakse.

Zabrana rada nedeljom u Srbiji ipak moguća - Formirana radna grupa


Poslednjih dana Finci su nam dali još jednu temu za razmišljanje. Tamošnja premijerka je najavila uvođenje četvorodnevne radne nedelje.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije rekla je da ta ideja nije ništa novo, jer već postoji fleksibilno radno vreme, rad od kuće – načini na koje poslodavci pokušavaju da motivišu zaposlene i učine da budu zaovoljni.

Kada je reč o Srbiji, mi treba da razmišljamo da je naša ekonomija mnogo pretrpela, da je neophodan i dodatni rad i dodatno angažovanje kako bismo mogli da stignemo neke razvijene ekonomije, kaže Pavlovićeva.

U ovom trenutku, navodi Pavlovićeva, skraćenje radnog vremena je realno samo u nekim sektorima.

Prema njenim rečima, reč je o kompanijama koje su dovoljno finansijski jake i koje mogu sebi da dozvole takvu vrstu testiranja.

Na pimer, u Majkrosoftu je sprovedeno testiranje koje je pokazalo da je produktivnost porasla za 40 odsto, da su zaposleni u tom periodu bili efektivniji, da su sastanci trajali kraće, da su bili organizovaniji.

Takođe, na osnovu studije koja je rađena u Švedskoj u domu u za stara lica, a kojom su bile obuhvaćene medicinske sestre, ispostavilo se da je skraćenje radne nedelje dalo pozitivne pomake, pogotovo kada je bila u pitanju pažnja prema paijentima.

Isto tako, sestre su manje odsustvovale sa posla, navela je Pavlovićeva.

Ipak, kaže, u nekom krajnjem zbiru, zbog skraćenog radnog vremena bilo je potrebno angažovati dodatne radnike, što je za nekoga bio trošak, a za nekoga investicija, jer zapošljava nove ljude.

"U svakom slučaju cela ta priča je u fazi testiranja", rekla je Pavlovićeva.

Još od prošle godine govori se i o neradnoj nedelji, o čemu će se razgovrati i na prvoj narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta krajem januara.

Pavlovićeva navodi da je urađeno istraživanje da bi se videlo kako poslodavci razmišljaju.

"Suština je da nikakve administrativne mere neće uticati na poslovne rezultate i u tom smislu poslodavci su se izjasnili da treba pratiti tražnju na tržištu i omogućiti svakom trgovcu da samostalno određuje svoje radno vreme", navela je Pavlovićeva.

Poslodavci su, kaže, ukazali da treba jačati kontrolne funkcije državnih institucija kako bi se zakoni koji se tiču rada nedeljom dosledno primenjivali.

Pavlovićeva je rekla da poslodavci nemaju ništa protiv da rad nedeljom bude plaćen nešto više, kao što je i do sada bilo.

izvor: rts.rs, rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

Zabrana rada nedeljom u Srbiji ipak moguća - Formirana radna grupa

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...