Još jedna Nova godina u Novom Sadu - Otvoren Kineski festival svetla u Limanskom parku (FOTO)


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u
Gradskoj kući sa ambasadorkom Narodne Republike Кine NJ.E. Čen Bo.

On joj je poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što se i u Novom Sadu održava Кineski festival svetla, u susret kineskoj Novoj godini.

Sagovornici su se složili da je to još jedan pokazatelj dobre saradnje svih nivoa vlasti u Srbiji sa ambasadom N.R. Кine i obostrane zainteresovanosti za što bolje povezivanje dveju zemalja, čiji su odnosi, kako su ocenili, na izuzetno visokom nivou.


Nakon sastanka u Gradskoj kući, gradonačelnik, ambasadorka i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovali su otvaranju Кineskog festivala svetla u Limanskom parku.

Taj događaj sutra će biti održan i u Beogradu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Кine u Srbiji, Pokrajinske vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada.


- Na ovaj način pokazujemo da postoji iskreno i čvrsto prijateljstvo između dve države. Zahvalan sam svima koji su pomogli da se ovaj festival održi u Limanskom parku, i da park zasija u raznim bojama.
Nadam se da će brojni Novosađani posetiti izložbu tokom naredne tri nedelje, a gledaćemo da za sledeću godinu obezbedimo još veći broj lampiona.

Ambasadorki čestitam kinesku Novu godinu sa željom da se naše prijateljstvo nastavi i da zajednički realizujemo velike infrastrukturne i druge projekte. Novi Sad kao Evropska prestonica kulture otvara svoja vrata i za kinesku kulturu koja ima jako dugu tradiciju – naglasio je gradonačelnik Vučević.


Ambasadorka Čen Bo rekla je da kineska Nova godina predstavlja još jedan most koji spaja naša dva naroda.

- Saradnja između Кine i Srbije je veoma intenzivna, a Novi Sad i Vojvodina igraju važnu ulogu.

Nadam se da ćemo u novoj godini imati još više zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture, obrazovanja, infrastrukture i na drugim poljima. Želim svima mnogo sreće u kineskoj Novoj godini – izjavila je Čen Bo.

Кineski festival svetla se održava po drugi put u Srbiji, a svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga.

Njihove svetlosne instalacije uvode u čudesni svet mašte i svetla, koji je podjednako zanimljiv i najmlađima i starijima.

Izložba će trajati do 16. februara, a lampioni će biti upaljeni svako veče od 17 časova.

Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Organizator Кineskog festivala svetla je Balkanopolis centar za modernu tradiciju, a inicijator i osnivač Festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa popularnost u Кini i radi na kulturnoj razmeni između dve zemlje.