Informatika obavezan predmet od prvog razreda osnovne - Škole u manjim mestima dobijaju bazene


U škole se vraćaju bazični sportovi

Informatika postaje obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole, a programiranje od trećeg razreda, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Politiku rekao da se u škole vraćaju bazični sportovi, među kojima je i plivanje, jer će se bazeni u manjim mestima ubuduće graditi isključivo u školskom ambijentu.

“Specijalizovana odeljenja za sportiste, osim u prestoničkoj Sportskoj gimnaziji, postojaće u još pet gradova u Srbiji.

Akreditaciju za međunarodnu maturu imaju tri srpske gimnazije za po jedno odeljenje - niška ‘Svetozar Marković’ i 10. beogradska “Mihajlo Pupin, a od ranije i novosadska ‘Jovan Jovanović Zmaj...”, naveo je ministar prosvete.

Kaže da ove godine uvodimo odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju, a imaćemo i specijalizovane smerove u gimnazijama za razne tipove umetnosti.

“Iz umetničkih gimnazija đaci će moći da nastave školovanje na fakultetima, recimo, dramskih, muzičkih umetnosti, ali i političkih nauka”, rekao je Šarčević.

“Idemo na razvoj kreativnih industrija od nivoa gimnazijskih odeljenja u kojima će se polagati opšta matura”, kazao je on i dodao da u daljoj budućnosti možemo imati i ekonomske gimnazije.

Srednje medicinske, poljoprivredne i tehničke škole dobro funkcionišu, nećemo ih dirati, navodi ministar.

izvor: Tanjug, agencije, foto: bruce mars, Pexels