Ili ih ne vole ili obožavaju - Rumenačka pihtijada 7. i 8. februara


Svi zaiteresovani mogu se oprobati i u takmičenju

Pihtije, ljudi ih ne vole ili obožavaju, tako da su one ili omiljeno, ili najomraženije jelo.

Mišljenja su različita. Za sve one koji ih vole, na Trgu republike je održana promocija i degustacija 17-te rumenačke pihtijade.

Originalne pihtije su zapravo seckano meso u želeu od salamure. U srpskoj tradiciji postoji običaj da se pihtije jedu za Bogojavljenje. Ono što rumenačke pihtije izdvaja od drugih jeste njihov stari i provereni recept. U njihovoj pripremi najbitniji je izbor mesa, a u ovom slučaju, to su butkica, kolenica i glava.

"Pripremali smo 36 sati, bilo je potrebno da se naprave naše pihtije, pošto kuvamo u kazanu od 2000 l, tako da smo prekjuče stavljali i pripremali, čistili meso i nalivali vodu, krenuli sa vatrom do preksinoć do 1, pa hlađenje, juče smo razlivali meso, u stvari raskošćavali meso i sipali tečnost koja se upihtijala tek sinoć oko 8 sati, znači 36 sati je bilo potrebno da naše pihtije budu gotove", kaže Branislav Popović, organizator, prenosi RTV.

Pored tradicionalne pihtijade, u isto vreme održaće se i treći put "Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata" u organizaciji kultrunog centra Rumenka.

"U okviru kojih je kultruni centar Rumenka kao ustanova kultrure, organizovala kultrurno umetnički program, iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve ljubitelje zimskih festivaala na kojima su isprepletani kultura, tradicija i gastronomija, da dođu da posete KC, u petak 7. februara od 19 časova kada će se igrati predstava "Luda Lova", veli Marina Šarčević, organizator kulturnih aktivnosti u KC "Rumenka".

Rumenačka pihtijada i Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata, održaće 7. i 8. februara.

Kako kažu iz organizacije, bogat program se nastavlja 8. februara od 11 časova.

Pored pravljenja i degustacije pihtija, svi zaiteresovani mogu se oprobati i u takmičenju.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija