Godišnje se sklapa sve manje brakova - a razvoda sve više


Sve veći broj parova, umesto braka bira vanbračnu zajednicu

Godišnje se sklapa sve manje brakova, a razvoda je sve više, pokazuju nedavne statistike.

Petina razvoda potpiše se nakon pet do devet godina zajedničkog života, a prosečna starost žena i muškaraca koji se venčavaju je porasla.

Vizija uspešnog braka, u praksi je realna ako pored emocija između partnera postoje zajednički ciljevi i želje za budućnost, kao i osećaj jednakosti na drugim poljima, navode stručnjaci.

"Mlađe generacije više teže toj nekoj individualizaciji. Čini mi se da to zapravo jeste jedan od razloga u smislu što su ljudi više fokusirani na sebe. Sa druge strane, kada govorite o ekonomskoj strani i ekonomskim razlozima, svakako da su oni jedan od povoda za nastanak problema, ukoliko je ekonomska situacija loša. A kako se rešava problem, to nije povezano sa tim, to je povezano sa veštinama para. Ali da, jeste povezano, zato što je to dodatni izvor, ali ukoliko oni znaju to da reše, onda samo po sebi ne mora nužno biti problem", kaže za RTV Jovana Jestrović, psiholog.

Sve veći broj parova, umesto braka bira vanbračnu zajednicu, jer im psihološki i emotivno ta vrsta odnosa znači podjednako ili čak više od potpisa na papiru.

I brak i vanbračnu zajednicu, odnosno opstanak dvoje ljudi, može spasiti to što je sve više onih koji su spremni da za nepremostive nesuglasice u odnosu potraže pomoć psihologa ili psihoterapeuta.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija