Dva nova mosta za novi izgled Novog Sada: Spajanje keja sa sa Tvrđavom - preko Ribarca u Kamenicu


NS je prvi evropski grad koji je u istoj godini proglašen
Evropskom prestonicom kulture za 2021. (EPK) i Omladinskom prestonicom Evrope (OPENS) u 2019. godini.

I jedini grad koji dolazi iz zemlje van EU, a šta je još urađeno u protekloj godini u glavnom gradu Vojvodine za portal Srbija Danas ispričao je gradonačelnik Miloš Vučević, prenosi Novosadska TV.

Svakako najzanimljiviji deo je onaj o novim mostovima.

Možete li nam otkriti detalje o najavljenoj izgradnji novog mosta preko Dunava?

- Reč je o dva buduća mosta - jedan između Šodroša i Sremske Kamenice, koji predstavlja nastavak Bulevara Evrope, a drugi je most između keja sa novosadske strane i Petrovaradinske tvrđave.

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Za pešake, tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu, lift...


On bi predstavljano nešto potpuno novo. Koristili bi ga isključivo pešaci i biciklisti, bio bi opremljen mobilijarom, ispustom, da možete da sedite, provodite vreme na reci. Sa njega bi se direktno ulazilo na Tvrđavu, odnosno u tunel, iz tunela direktno liftom na Tvrđavu. To bi bila prava turistička atrakcija za grad, praktično bismo spojili kej sa Petrovaradinskom tvrđavom. Želja nam je da dobijemo najbolji most, pa ćemo zato konsultovati struku, eminentne stručnajke, naše i iz inostranstva. To će biti revolucionarni poduhvat, da napravimo pešačko - biciklistički most sa direktnim ulazom u Petrovaradinsku tvrđavu.

Što se tiče mosta preko Dunava, on predstavlja finalnu fazu obilaznice oko Novog Sada. Taj most neće biti nimalo jeftin, jer će morati ranije da se podiže, pre vodenog ogledala. Mi sada moramo da pripremimo projekte koji će biti kandidovani i u pokrajinskoj i u republičkoj vladi, a potom i da razgovaramo sa bankama i finansijskim organizacijama, jer Grad to neće moći sam da finansira.

izvor: Srbija Danas, Novosadska TV, agencije, foto: ugzins.rs

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Za pešake, tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu, lift...

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade