Dronovi u Srbiji kontrolišu i oranice - iz vazduha prate rast korova, čuvaju useve...


Dižu dronove u vazduh da bi utvrdili kvalitet zemljišta

Upotreba bespilotnih letelica u poljoprivredi u svetu je uzela maha, a i u Srbiji ima sve više onih koji ih koriste na njivama.

Pojedini dižu dronove u vazduh da bi utvrdili kvalitet zemljišta, a ima primera i da ih "šalju" u vinograde i voćnjake kako bi proverili da neko nepozvan nije došao u berbu.

I država bi uskoro trebalo da počne da ih koristi, kao "pomoćnika" u otkrivanju nezakonitih preoravanja pašnjaka, nelegalnih objekata i divljih deponija.

Stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta od kada su dobili modernu opremu mogu brže da dođu do efikasnijih podataka koje koriste u nastavi ili kada daju savete proizvođačima. Tokom prošle godine su uspešno ispratili stanje vegetacije ratarskih i povrtarskih kultura.

- Dron, kojim će pre svega biti upotpunjenja znanja o preciznoj poljoprivredi, opremljen je kamerom sa pet kanala - objašnjava dr Atila Bezdan sa Poljoprivrednog fakulteta.

- Cilj nam je da pratimo biljni stres, nastao usled manjka ili viška vlage u zemljištu, neodgovarajuće prihrane biljaka mineralnim đubrivima, kao i pojavu bolesti, korova i različite vrste štetočina.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić kaže da njihov dron ima vrhunsku rezoluciju, a posle višemesečnog testiranja, trebalo bi da počne i njegova zvanična upotreba.

- Kontrolisaćemo preoravanje pašnjaka, korišćenje državnih oranica, da li postoje neki bespravni objekti na njima, nasipanje zemlje ili bespravno odlaganje otpada - objašnjava Lakić.

- Moći ćemo da vidimo da li je poljoprivredno zemljište, koje nije dato u zakup uzurpirano. Nama će dron omogućiti i olakšati bolju kontrolu. Ujedno će biti smanjena mogućnost falsifikovanja podataka prikupljenih na terenu, prenose Novosti.

izvro: novosti.rs, agencije, foto: Juan N. Gomez, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...