Dogradnja dvorišnih krila Doma Vojske, novi objekat Arhiva Vojvodine - zelenilo umesto garaže


Planom na ranom javnom uvidu do 24. januara

Planom detaljne regulacije dela bloka muzeja i Riblje pijace, odnosno konceptualnim okvirom prostornog razvoja tog područja, predviđena je dogradnja dvorišnih krila Doma Vojske i dodatno uređenje zone sportskih terena, kao i izgradnja novog objekta Arhiva Vojvodine, ali i aneksa Muzeja savremene umetnosti Vojvodine / Muzeja revolucije.

Iako je aktuelnim planom na tom području predviđena javna garaža, to je generalnom regulacijom promenjeno, pa će tu trebalo da budu uređene zelene površine.

Planom, koji je na ranom javnom uvidu do 24. januara, obuhvaćen je deo centra, između zone zaštićene prostorne kulturno-istorijske celine starog jezgra i Beogradskog keja. Od ukupne površine 3,8 hektara, ulice zauzimaju 0,58 hektara, objekti kulture (muzej i arhiv) 1,15, zelene i parkovske površine 0,66, dok 1,14 hektara pripada parceli specijalne namene, odnosno Domu Vojske, prenosi Dnevnik.

Urbanisti navode da se koncept prostornog razvoja područja zasniva na očuvanju i unapređenju urbanističko-arhitektonske strukture, uz ograničavajuće faktore za izgradnju novih objekata, budući da je kompleks muzeja i Arhiva Vojvodine spomenik kulture, te će uslove za bilo kakve intervencije dati nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture.

Objekat Muzeja Vojvodine je, po oceni urbanista, u dobrom stanju, i nakon otvaranja Muzeja prisajedinjenja delimično je obnovljen, međutim, neohodna je obnova Muzeja savremene umetnosti Vojvodine jer je, kako je navedeno, u relativno lošem stanju.

Planom će kasnije biti definisani uslovi za izgradnju novog objekta Arhiva Vojvodine, uz mogućnost za njegovo povezivanje sa starom zgradom Arhiva. Novi objekat bi trebalo da bude etažu niži u odnosu na staru zgradu, odnosno može imati do dva sprata s potkrovljem, ali manje visine, da bi se ispoštovale posebne mere zaštite prostora.

Severno od Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, po smernicama iz originalnog projekta arhitekte Ive Vitića, gradiće se aneks objekta. Planom detaljne regulacije biće definisana konačna parcela, uključujući i pristupni plato, ispod kojeg su, kako je navedeno, u suterenskoj etaži izložbena sala i ostava.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija