Cene stanova u Srbiji i dalje rastu - U Novom Sadu se proda sve što se sazida


Cene stanova u Srbiji nastavile su da rastu

U poslednjem tromesečju prošle godine bile su skoro dva odsto više u odnosu na prethodni kvartal. Najskuplji su na Novom Beogradu, gde koštaju i do 3.000 evra po metru kvadratnom.

Želja da se živi u prestonici ili u Novom Sadu, ali i da se stanovi kupe radi iznajmljivanja, dovela je do toga da u drugom najvećem gradu u Srbiji maltene ne može da se nađe stan u novogradnji.

Odnosno, sve što se napravi, odmah ili još unapred se proda. Ranije je bila veća potražnja za manjim stanovima, a sada se ona proširila i na veću kvadraturu.

"Manja je tražnja za polovnim stanovima. Kupci se odlučuju za nove i takozvane pametne zgrade. Povrat PDV-a od 10 odsto takođe dosta ljudi koristi", ističe Jovica Plavšić iz Bombiks nekretnina, prenosi RTV.

Prema podacima portala mojanekretnina, prosečna cena ipak nije najviša ni u Beogradu ni u Novom Sadu, već na Zlatiboru. Iznad hiljadu evra po kvadratu koštaju stanovi i u Čajetini i na Kopaoniku. Najviši rast cena zabeležen je u Somboru i Smederevu. Najveće pojeftinjenje, od skoro 16 odsto, je u Zaječaru, a slično je i u Rumi i Požarevcu.

"Šta je to što opredeljuje cenu? Pre svega, tržišni faktori, veća tražnja od prodaje. To može da bude vezano i za samu izgradnju, odnosno podizanje troškova izgradnje, kao što je kupovina atraktivnih lokacija. I radna snaga postaje deficitarna. Neke stručnjake morate da plaćate više", kaže Aleksandar Grubor, dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Kupovina stanova u petini slučajeva realizuje se preko kredita banaka. Uslovi njihovog odobravanja i kamatne stope su niže nego što je to ranije bio slučaj, a sada postoje i dinarski krediti.

"Približilo se i kupcima sa plićim džepom, pogotovo mladima, jer su rokovi do 30 godina. Za to vreme mogu da ga i prevremeno otplate. Krediti odgovaraju i onima kojima nedostaje deo sredstava, a sve je mnogo povoljnije sada nego prethodnih godina", navodi Gordana Debelnogić iz Rajfajzen banke.

Procenjuje se da je u Srbiji u prvoj polovini prošle godine prodato blizu 50.000 stanova, ukupne vrednosti skoro dve milijarde evra. Skoro 50 odsto je prodato u Beogradu, a među kupcima je sve više onih iz dijaspore, ali i stranaca.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...