Aerodrom u Novom Sadu spreman za međunarodne letove - u planu izgradnja betonske piste od 1.760 metara


Nedavno je na Čenej sletelo devet malih aviona

Zlatno doba Aero-kluba i aerodroma Čenej bilo je između šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, dok je već devedesetih godina Aero-klub Novi Sad prestao da radi, a pista i objekti su bili zapušteni.

Međutim,  kada je 2016. godine izabrano novo rukovodstvo, na čelu s Dragoljubom Samardžićem, Aero-klub „Novi Sad” je ponovo zaživeo, prenosi Dnevnik.

Osim što su Klub i aerodrom prebrodili finansijske probleme, aktivne su brojne sekcije, organizovana su sportska takmičenja i predložen je plan za izgradnju civilnog dela aerodroma.

Dva nova mosta za novi izgled Novog Sada: Spajanje keja sa sa Tvrđavom - preko Ribarca u Kamenicu


Ipak najznačajniji događaj bio je prvi direktan međunarodni let iz Minhena, koji je realizovan u avgustu prošle godine. Njime je doputovao direktor nemačke firme „Maminger” Klaus Herpel, koji se bavi poljoprivredom i preradom povrća u Gospođincima.

Da Čenej ima odličnu travnatu pistu i da je spreman da postane civilni aerodrom tada je potvrdio i pilot nemačkog aviona Kurt Blendiger, priznavši da nije mogao predvideti kako će proteći sletanje, s obzirom na to da je reč o travnatoj pisti, ali da njena dužina nadoknađuje moguće izazove pri sletanju.

– Prvi međunarodni let na Čeneju nije bio slučajan jer smo se za njega dugo pripremali – rekao je Samardžić. – Od tada smo realizovali osam međunarodnih letova, što nas ne iznenađuje jer, po podacima Turističke organizacije grada, sve je veći broj gostiju iz inostranstva, te moramo biti spremni da ih dočekamo kako dolikuje. Nedavno je na Čenej sletelo devet malih aviona, što nas je prijatno iznenadilo. Reč je grupi prijatelja iz Čačka, Kraljeva i Sremske Mitrovice koji su se dogovorili da popodne provedu na obližnjem čenejskom salašu. To je još jedna potvrda da aerodrom može mnogo da doprinese razvoju turizma u gradu i pokrajini.

Tokom 2019. godine Javno preduzeće Urbanizam izradilo je konceptualni okvir plana detaljne regulacije aerodroma Čenej, koji se letos našao na ranom javnom uvidu, što je prvi konkretan korak ka izgradnji vazdušne luke regionalnog tipa koji će obezbediti povezivanje pokrajine s poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim  zemljama.

Plan obuhvata približno 148 hektara sportsko-poljoprivrednog aerodroma, deo poljoprivrednog zemljišta, kao i deo državnog puta Horgoš–Beograd. Kako je objasnio podpredsednik Aero-kluba Dušan Miladinović, čeka se procena uticaja na okolinu, koju izrađuje Uprava za zaštitu životne sredine.

– U planu je da se zadrži travnata pista za sportsko vazduhoplovstvo i da se izgradi betonska pista od 1.760 metara, širine 30 metara za komercijalne letove – naveo je Miladinović.

– Aerodrom će tada nositi oznaku 3-C, odnosno na njega će moći da sleću avioni koji imaju raspon krila od 24 do 36 metara i maksimalan kapacitet od oko 100 mesta. Posebno smo vodili računa o tome da se aerodrom ne pretvori u čist komercijalni, već da ostane i sportski, naravno, s jasno podeljenim sektorima, za šta smo dobili odobrenje od Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

– Izgradnja aerodroma nije velik i skup poduhvat kao što je, na primer, izgradnja mosta, ali je jednako značajan jer bi se Novi Sad, kao mesto koji se neprekidno širi, našao na mapi gradova koji imaju vazdušnu luku – istakao je Miladinović, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Andy Choinski, Pixabay

Vekne stižu iz Rumunije, Bugarske, Nemačke... Srbija udvostručila uvoz hleba - dopečeno sveže

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...