140.000 automobila u Novom Sadu - veliki priliv stanovništva: Garaže, gradski prevoz, bicikl... rešanja


Mnoge evropske zemlje smanjile su upotrebu automobila
većom promocijom bicikala i javnog prevoza

Problem koji se odnosi na nedovoljan broj parking mesta, uvek je aktuelno pitanje Novog Sada.

Uprkos izgradnji novih parking mesta, gužva i nepropisno parkiranje su svakodnevne pojave.

U protekloj godini obezbeđeno je više od 150 novih parking mesta u Novom Sadu, a u 2020. očekuje se još 200 na okretnici kod Štranda, kažu iz preduzeća Parking Servis.

"Godina iza nas je bila mogu reći veoma uspešna - godina investicija. Posle nekog dužeg vremena radili smo mnoge parkinge po gradu. Za ovo kratko vreme ja bih izdvojio jedan novi parking u ulici Filipa Višnjića koji nije pod naplatom, ali koji je od kad je otvoren popunjen", kaže Radomir Jeknić, Parking servis.

Otvorena je i nova NS bajk stanica, a iako je u gradu sve više biciklista, takođe se uvećava i broj automobila, pa se procenjuje da ih je trenutno oko 140 hiljada u Novom Sadu.

"Niko ne može da postigne da napravi toliki broj parking mesta, koliko ima automobila. Ovaj problem nije nešto što se podvuče crta, napravimo određen broj parking mesta i kažemo evo sad smo rešili problem, nema više problema sa parkiranjem, njega će uvek biti, zato što je priliv stanovništva u ovaj grad dosta veliki", kaže Jeknić.

Zbog tih razloga, Parking servis je uveo opciju iznajmljivanja bicikala, koju u toku godine korist Novosađani ali i strani turisti, a mnoge evropske zemlje smanjile su upotrebu automobila upravo većom promocijom bicikala i javnog prevoza.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija