Zahtev za ograničavanje rijaliti programa - potpisalo preko 40.000 građana


Zahtev potpisalo 42.852 građana

Na predlog zakona o ograničavanju rijalitija odgovor je stigao iz Skupštine Srbije, tačnije od predsednice Maje Gojković, koja je poručila da obrazloženje treba da se doradi, uz ocenu da broj verifikovanih potpisa (36.316) ispunjava Ustavom propisan uslov.

Predlagači Srbija u pokretu i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti kažu u saopštenju za medije da će do ponedeljka 16. decembra dostaviti obrazloženje koje se traži, a nakon čega smatraju da više nema formalnih prepreka za usvajanje predloga, zašta su ostavili rok do četvrtka 19. decembra, kada očekuju da se iz Skupštine zvanično odgovori.

Srbija u pokretu i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitost predlogom zakona traže da se ograniče rijaliti programi i uvede pola sata kulturnog programa za decu ili da se smene članovi REM-a.

U saopštenju se navodi da je zahtev za ograničavanje rijaliti programa potpisalo 42.852 građana, kao i da postojeći zakonski okvir nije u stanju da implementira sadašnji sastav REM-a. Napominju i da predlog zakona koji je podnelo 30.000 građana ne mora da prođe javnu raspravu, mada predlagači ni to ne isključuju, a u saopštenju se posebno ističe da su predlog podržali pravni eksperti, psiholozi, kao i stručna služba Ministarstva kulture, ali i predsednik odbora za kulturu Narodne skupštine Mirko Krlić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Vidmir Raic, Pixabay