Više zelenih površina u urbanim sredinama: Stiže zeleni krov, zeleni zid i solarni paneli za školu na NN


Zeleni krov i zeleni zid će održavati energija solarnih ploča

Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" dobiće zeleni krov i zeleni zid, zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje Novog Sada i Osijeka, koji će realizovati Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo".

Za nekoliko meseci na fiskulturnoj sali u školi "Doktor Milan Petrović", biće postavljeni zeleni krov i zeleni zid koje će održavati energija solarnih ploča, na osnovu samoodrživog sistema za navodnjavanje i prehranjivanje.

"Tako da je na neki način zaokružena ta neka priča i ekologije i energetske efikasnosti gde se na ovaj način povećava broj zelenih površina u urbanim sredinama, a sa druge strane koristimo energiju iz obnovljivih izvora energije za pokretanje celog sistema", kaže Jelena Budimčić, JKP Gradsko zelenilo.

Ideja je da se deca koja borave u ovoj školi edukuju i shvate važnost očuvanja zelenih površina i da u budućnosti odluče da aktivno učestvuju u održavanju zelenog krova i zelenog zida.

"Zeleni krov biće mesto za realizaciju praktične nastave naših učenika, ali takođe i mesto gde će se naši korisnici iz dnevnih boravaka biti radno angažovani. Kroz nastavne sadržaje koji su predviđeni nastavnim planom i programom, radi se puno kod učenika na razvijanju svesti o očuvanju životne sredine", kaže Violeta Strahinjević, direktorka ŠOSO Milan Petrović.

Vrednost projekta iznosi 308.000 evra, a planirani radovi na izgradnji zelene infrastrukture najavljeni su za jesen 2020. i sa svim pratećim aktivnostima trajaće do januara 2022. godine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija