U Vrbasu - najcrnja ekološka tačka Evrope: CPPOV završeno nakon osam godina


Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu
završeno je nakon osam godina, ali kako pišu Novosti, briga nije skinuta sa vrata, jer je potrebno obezbediti rentabilno poslovanje ovog pogona, što zasad, zbog nedovoljnog broja korisnika, nije lako.

Izgradnju CPPOV je sa više od 20 miliona evra finansirala EU kako bi se zaštitio Veliki bački kanal (VBK) i njegovi pobočni kraci, od kojih je jednim prošlog meseca doplovio industrijski otpad do kanala u Srbobranu i Bečeju i napravio nezapamćen pomor ribe.

Optimalno funkcionisanje CPPOV uslov je da počne čišćenje kanala kroz Vrbas, koji je, prema izveštaju Norveškog instituta za istraživanje voda, najcrnja ekološka tačka Evrope. Na filtere CPPOV, međutim, trenutno stiže svega 7.000 kubnih metara otpadnih voda, što je 24 odsto kapaciteta postrojenja.

"Za rad CPPOV do kraja 2019. po 10 miliona dinara obezbeđeno je iz opštinskih budžeta Vrbasa i Kule, a cilj je da se što pre utvrdi naknada koju bi korisnici plaćali za prečišćavanje otpadnih voda. U sistem naplate bila bi uključena javna komunalna preduzeća, kroz obračun svojih komunalnih usluga", kaže za Novosti Ranko Mitrović, v. d. direktora JP "Prečistač Vrbas - Kula", međuopštinskog preduzeća, prvog takvog u Srbiji, formiranog za upravljanje CPPOV.

Mitrović ističe da je u CPPOV počela proizvodnja biogasa iz taloga koji se izdvaja iz otpadnih voda. Kako objašnjava, korišćenje biogasa štedi fiksne troškove CPPOV i time snižava cenu prečišćavanja, čiji bi varijabilni deo takođe mogao da bude umanjen, ali samo kad bi se povećao broj korisnika.

Predviđeno je da CPPOV preuzima otpadne vode sa kanalizacionih mreža u svim naseljima u vrbaskoj i iz Kule i Crvenke u kulskoj opštini. U Vrbasu, Kuli i Crvenki mreže su skoro završene, ali još mnoga domaćinstva nisu priključena, iako imaju prilike za to. Preostalo je da se kanalizacija izgradi u svih pet sela u vrbaskoj opštini, za šta se očekuje pomoć Republike i Pokrajine.

Održivost rada CPPOV najviše bi se osigurala kad bi se na centralni prečistač priključili veliki industrijski pogoni. Mitrović kaže da u ovim fabrikama čekaju da se utvrdi cena prečišćavanja kako bi procenili da li im se isplati da otpadne vode usmeravaju ka CPPOV.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."